Izabrana nova predsednica UKPS

Slavica Miletić nova je predsednica Udruženja književnih prevodilaca Srbije, saopšteno je 28. decembra na svečanosti povodom 40 godina izlaženja „Mostova“, časopisa ovog udruženja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

18:00

Default images

Miletićeva je dobitnica nagrade „Miloš Đurić“, prevela je sa engleskog i francuskog tridesetak veoma značajnih naslova i bila je stalni saradnik „Mostova“, a sada je član žirija za dodelu ove, najprestižnije nagrade UKPS.

U prisustvu jednog od članova prve redakcije „Mostova“ Nikole Bertolina, na svečanosti održanoj u Udruženju govorili su i dosadašnja glavna urednica časopisa Drinka Gojković, saradnik iz Novog Sada Alan Bešlić, književnik Milovan Marčetić i prof. dr Mihajlo Pantić.

Marčetić je pohvalio raznovrsnost časopisa, tematsku, jezičku i autorsku koja je uvek prisutna u ovom časopisu kao i njegovu edukativnu i informativnu ulogu.

Bešlić je kazao da ga je upravo ovaj časopis upoznao sa opusom Umberta Eka i Itala Kalvina. Pantić, koji je prisustvo velikog broja članova UKPS protumačio kao ''dokaz da vrednosti postoje", odao je priznanje glavnoj urenici što je izdržala sve ove godine da tako uspešno uređuje jedan časopis koji se može smatrati etalonom za književnu periodiku.

Udruženje književnih prevodilaca Srbije osnovala je 1951. godine grupa uglednih prevodilaca, aktivnih još pre Drugog svetskog rata. Dve godine kasnije, na inicijativu Udruženja, osnovan je Savez književnih prevodilaca Jugoslavije, čiji je prvi predsednik bio Živojin Simić.

Nagrada „Miloš N. Đurić“ za najbolji prevod u toku kalendarske godine ustanovljena je 1968. godine, a odluku o dobitniku nagrade donosi žiri sastavljen od najuglednijih članova Usruženja. Časopis „Mostovi“ osnovan je 1970. godine, kao prvi časopis za prevodnu književnost kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: