"Avaj, jadni Darvin" u izdanju Klia

Sociolog Hilari Rouz i neurobiolog Stiven Rouz priredili su knjigu "Avaj, jadni Darvin" sa 16 eseja usmerenih na to da iznesu argumente protiv evolucione psihologije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2009.

12:19

Default images

Ovo delo prevele su sa engleskog na srpski Anja Živković, Jelena Vidić i Nataša Cvijan, a tokom apirla pojaviće se u knjižarama u izdanju "Klija" u novoj ediciji "Imago" (psihologija), prokrenutoj 2008.

Knjiga je opisana kao napad na evolucionu psihologiju iz svih uglova - evolucione biologije, razvojne psihologije, neurofiziologije - sve do formulacije prema kojoj evoluciona psihologija sadrži specifičan oblik "neofundamentalizma".

Prema mišljenju psihologa, o Darvinu će se u psihologiji sigurno govoriti sve više, iz različitih uglova, s različitim konotacijama, u različite svrhe.

Zbog čestih neuspeha u sopstvenoj potrazi za kauzalnim objašnjenjima, psihologija je mnogo puta posezala za takozvanim biološkim faktorima razvoja, aktuelnog funkcionisanja ličnosti ili njene disfunkcionalnosti. Jedan od tih trendova razvio se u posebnu disciplinu - "evolucionu psihologiju", koja poslednjih godina dobija sve više prostora u naučnim i stručnim psihološkim publikacijama, a zbornik "Avaj, jadni Darvin" je jedan od pokušaja da se ova disciplina pokaže kao netačna.

"Klio" se ovom knjigom uključio u obležavanje 200. godišnjice od rođenja Čarlsa Darvina (1809-1882) i 150 godina od prvog objavljivanja njegovog kapitalnog dela "O poreklu vrsta" o kome se još vode polemike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: