Književna fešta bliži se kraju

Već tradicionalno, tokom vikenda, Beogradski međunarodni sajam knjiga je najbolje posećen, pa bi bi broj posetilaca do zatvaranja manifestacije u nedelju u 20 sati mogao da premaši 100.000, što je ipak manje nego prošle godine.

Tanjug
Podeli

Uprava Sajma se potrudila da sajam knjiga bude umiveniji i bolje pripremljen da dočeka knjigoljupce, ali izgleda da je cena od 220 dinara za individualne ulaznice bila jedan od faktora za manju posetu.

Broj naslova je ove godine nešto manji, ali još uvek je bilo dovoljno dobrih, lepih i korisnih da se isplatilo doći na sajam.

Izadavči su zatražili od organizatora da produže trajanje Sajma i tako bi se moglo dogoditi da se u ponedeljak sajam oproduži i da ulaz bude besplatan.

Iako je vikend, organizatori sajma nastavljaju sa tematskim forumima i tako će danas biti na dnevnom redu "Jezik naših knjiga" u sali Selenić u 13 sati.

Zvanični skup će biti i nastavak susreta bibliotekara i izdavača na temu "Biblioteka kao promotivni prostor".

Na štandu "Prometeja" biće održan omaž dvojici nedavno preminulih umetnika akademiku Dejanu Medakoviću i glumcu MiIenku Zablaćanskom.

Srpska književna zadruga, koja je osvojila nagradu Sajma knjiga za najbolju ediciju u 2008. godini, obeležiće primanje ovog priznanja druženjem sa posetiocima sajma u velikoj konferencijskoj sali.

Nekoiliko značajnih izdavačkih poduhvata biće tokom dana prezentirani kao što su sabrana dela Vidosava Stevanovića, a na štandu "Lagune" u popodnevnim satima biće prisutan gost iz Italije Djulio Leoni koji će potpisivati svoj novi roman "Krstaši tame".

Danas će biti saopšteno ime izdavačke kuće koja je po mišljenju novinara izvešatača sa sajma bila najbolja u periodu između dva sajma i koji je izdavač imao najprofesionalniji odnos prema medijima.

Nagrade će biti uručene tačno u podne u nedelju, 26. oktobra.

Foto: Beta

Knjige/Stripovi

Ne verujem u sukobe civilizacija

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Žan-Mari Gistav Le Klezio (68) ne veruje u sukob civilizacija i smatra da su sve kulture meleske, izmešane, uključujući i zapadnu koja je, kako kaže, sačinjena od mnogobrojnih elemenata koji su stigli iz Afrike i Azije.

Knjige/Stripovi petak 31.10. 14:50 Komentara: 1

Novi stripovi Belog puta

Izdavačka kuća "Beli put" objavila je dva nova strip izdanja – remek-delo Mila Manare i Huga Prata „Indijansko leto“ i grafičku novelu Nila Gejmana „Sendmen: Preludijumi i nokturna“.

Knjige/Stripovi četvrtak 30.10. 10:01 Komentara: 0

Japan predao otvorenu knjigu Grčkoj

Na svečanosti, koja je stekla pravo da se nazove „tradicionalna", poslednjeg dana Sajma knjiga, izvršena je primopredaja Otvorene knjige koju je ambasador Japana Tadaši Nagaji predao ambasadoru Grčke Hristosu Panagopulosu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 27.10. 00:07 Komentara: 0

Geopoetika najbolja između 2 sajma

Prema već tradicionalnoj anketi izveštača sa 53. beogradskog Sajma knjiga, za najboljeg izdavača između dva sajma proglašena je izdavačka kuća "Geopoetika", koja je, prema glasovima novinara, imala i najprofesionalniji odnos prema medijima.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 11:22 Komentara: 0

Poslednji dan Sajma knjiga

Večeras u 20 sati zatvaraju se vrata 53. međunarodnog sajma knjiga, dok će se počasni gost sajma, Japan, upisati u "Otvorenu knjigu" i svečano je predati "nasledniku", Grčkoj, koja će 2009. imati tu ulogu na 54. sajmu.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 10:48 Komentara: 0

Prateći programi na Sajmu

Broj posetilaca na Sajmu knjiga svakoga dana sve više raste, dok se izdavači trude da obezbede "vruće" naslove, prateće programe i gostovanja uglednih gostiju, kako bi uveličali ovaj šestodnevni praznik knjige.

Knjige/Stripovi petak 24.10. 12:02 Komentara: 0
strana 1 od 14 idi na stranu