Evropski sud pravde: "Kraftwerk je u pravu"

Evropski sud pravde podržao je stav kultnog nemačkog elektro benda Kraftwerk da neovlašćena upotreba delova pesama ili "sempling", čak i ako je reč o tek nekoliko sekundi, narušava autorska prava ukoliko je segment prepoznatljiv.

Izvor: N1, Srna
Podeli
Foto: GettyImages / Mark Mainz
Foto: GettyImages / Mark Mainz

"Uzimanje delova pesama bez odobrenja može dovesti do narušavanja autorskih prava. Međutim, upotreba zvučnih uzoraka uzetih na izmenjen način i neprepoznatljiv za slušaoca ne narušava ta prava čak ako je to učinjeno i bez odobrenja", navodi se u saopštenju Evropskog suda pravde.

"Sempling" ili upotreba određenih delova pesama je tehnika koja se koristi u rep i elektronskoj muzici. Ovi delovi se koriste u drugoj pesmi, ponekad i uz određene izmene.

Slučaj su sudu prijavili članovi Kraftwerka Ralf Huter i Florijan Šnajder-Ezleben protiv kompozitora Mozesa Pelama i Martina Hasa.

Huter i Šnajder-Ezleben tvrde da je Pelam kopirao dve sekunde ritma iz njihove pesme iz 1977. godine "Metal auf metal" kako bi je uklopio u njegovu pesmu "Nur mir".

Muzika

Svetski džez orkestar mladih u Beogradu

Vrhunski mladi džez muzičari iz celog sveta okupljeni u sklopu "JM Jazz World Orchestra" (Svetski džez orkestar mladih), pod vođstvom renomiranog američkog tromboniste Luis Bonile, nastupiće 28. jula u Dorćol placu.

Muzika sreda 17.07. 11:15 Komentara: 0

Završen sedmi "Kustendorf klasik"

Uručenjem nagrada i koncertom violončeliste Nareka Haknazarjana, violiniste Hačatura Almazjana, baritona Efima Zavaljnog i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana, sinoć je u Drvengradu završen sedmi festival ruske klasične muzike "Kustendorf Klasik".

Muzika subota 13.07. 09:44 Komentara: 5
strana 1 od 13 idi na stranu