Danas je Svetski dan muzike

Svetski dan muzike u srpskoj prestonici biće obeležen brojnim koncertima u beogradskim salama, na trgovima, baštama pod vedrim nebom, muziku svih formi i stilova izvodiće amateri i profesionalci, deca i odrasli.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Svetski dan muzike ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike.

On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje dugodnevnica, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja među kojima i Srbija koja je već nekoliko godina veoma aktivna.

Na Svetski dan muzike u Narodnom pozorištu gostovaće sopran sa Kipra Marija Papajoanu, nastupiće u ulozi Toske u istoimenoj operi đakoma Pučinija.

Već sutradan u nacionalnom teatru mladi umetnici, polaznici Operskog studija "Borislav Popović" održaće koncert povodom Svetskog dana muzike. Na programu su arije i dueti Čajkovskog, Pučinija, Rosinija, Čilea.

Mladi umetnici u organizaciji Kult festivala koji se zalaže za volonterski rad kako bi pokazali da umetnost nadilazi materijalne vrednosti koje često predstavljaju prepreku za promociju kulturnih vrednosti, sviraće besplatno u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Poruku zajedništva i solidarnosti u borbi za umetnost poslaće i najmlađi muzičari u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije Gvarnerius, tamo posetioce očekuju koncerti koji će biti pravi praznik muzike, mladosti i humanosti.

Sviraće najbolji učenici beogradskih muzičkih škola, večeras će Centar lepih umetnosti ugostiti đake Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković", najtalentovanije solo pevače iz klase Maje Đokić i mlade gitariste iz klase Milkice Ponjavić.

Na Svetski dan muzike u Gvarneriusu će nastupiti učenici Odseka za solo pevanje Muzičke škole "Josip Slavenski", iz klase Vesne Opsenice. Svi učesnici koncerata redovno beleže velike uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Voxstock i Aleksandar club organizuju Humanitarni blues maraton u subotu 21. juna sa početkomu 17 časova na Ski stazi u Košutnjaku.

Festival svečano otvara Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova a na festivalu učestvuju Di Luna blues band, Raw hide, Zona B, The Gamblers, Don Giovanni blues group, Blue family, Desperate slim and the New Casters i Cotton pickers. Ulaznice su u prodaji na svim Eventim prodajnim mestima, po ceni od 500 dinara a ceo prihod Humanitarnog blues maratona namenjen je sanaciji posledica poplava.

Na programu koncerta biće dela Baha, Bokerinija za flautu i gudače, Sarasatea za violinski duo, Šumana, Čajkovskog i premijerno delo mladog talentovanog pijaniste Dušana Dakića, koji će se predstaviti i u ulozi kompozitora.

Na platou ispred Narodne biblioteke Srbije biće održan svečani koncert na kojem će učestvovati više od 90 muzičara.

Koncert će otvoriti kompozicija "Ne nama, gospode - 400 godina kasnije" Predraga Repanića, kompozitora i redovnog profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koja je nastala u želji da ove godine premijerno bude izvedena kao svojevrsna himna Svetskog dana muzike u interpretaciji Mešovitog hora FMU pod dirigentskom palicom Ivana Markovića.

Publika će biti u prilici da u toku koncerta uživa u različitim muzičkim žanrovima, od renesanse do savremene muzike, u izvođenju gitaristkinje Amalije Miler, kamernog orkestra muzičke škole "Josip Slavenski" u Beogradu, gudačkog kvarteta FMU i hora "Ekvilibrijum".

Na Svetski dan muzike biće otvoren dvodnevni Festival narodne igre pod nazivom "Igranka pod Avalom" na platou ispred Studenskog odmarališta "Radojka Lakić" u podnožju Avale.

Nastupiće podavalska kulturno-umetnička društva, deca i odrasli, ansambli iz Srbije i dijaspore i strani studenti iz 25 zemalja sveta koji su u programima Vlade Srbije "Svet u Srbiji" i "Srbija za Srbe iz regiona".

Studenti su smešteni u odmaralištu na Avali i aktivno učestvuju u KUD "Dren" iz Pinosave.

Muzika

Denis Macujev, najbolji pijanista sveta na "Boljšoj" festivalu

Na trećoj večeri festivala "Boljšoj", koncert je održao Denis Macujev, jedan od najboljih pijanista današnjice. Publika je imala prilike da uživa u zvucima Rahmanjinovljevog koncerta za klavir i orkestar u ce-molu, i Geršvinovom "Rapsodijom u plavom" u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj, pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Muzika utorak 17.07. 08:50 Komentara: 0

Kusturica na Mećavniku otvorio "Boljšoj" festival

Šesti festival ruske klasične muzike "Boljšoj", na kojem učestvuju mladi muzički talenati iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, svečano je u Drvengradu otvorio idejni tvorac te manifestacije Emir Kusturica istakavši da je divno da postoje mesta do kojih se stiže bez "crvenog tepiha".

Muzika nedelja 15.07. 10:36 Komentara: 6

Exit od starta snažno pred 44.000 ljudi

Prve večeri Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu pokrenuto ovogodišnje izdanje zvanično najboljeg evropskog festivala "Exit", a sudeći da je bilo 44.000 ljudi, organizatori očekuje da će ovo biti jedna od najupečatljivijih manifestacija.

Muzika petak 13.07. 11:35 Komentara: 20
strana 1 od 1306 idi na stranu