Preminuo Lu Rid - legenda roka

Pionir roka, Lu Rid (Lou Reed), umro je u 71. godini života, javio je Rolling Stone.

Izvor: B92
Podeli

U martu 2006. Lu Rid je nastupio na koncertu u beogradskom Sava Centru. Pročitajte recenziju Žikice Simića "Sve jučerašnje zabave" ovde: Pesma „Who Am I? (Tripitena’s Song)“ kojom je Lu Rid završio oficijelni deo, fenomenalno posećenog i uspešno organizovanog, koncerta u Centru Sava bacila je neobično svetlo na ceo događaj: „Sometimes I wonder who am I/The world seeming to pass me by/A younger man now getting old/I have to wonder what the rest of life will hold“.

Legendarni tekstopisac i gitarista, se početkom godine podvrgnuo transplantaciji jetre a tačan uzrok smrti još uvek nije poznat.

Nedavno, početkom oktobra, promovisao je knjigu fotografija, njega i drugih rok legendi koju je napravio fotograf Mik Rok.

Lu Rid je rođen u Bruklinu, odrastao na Long Ajlendu, osnovao je "Velvet Underground", a nakon što je napustio bend početkom 70-tih godina prošlog veka, objavio je niz solo albuma koje su zapečatili njegov status jedne od najuticajnijih figura u istoriji roka.

Njegova najpoznatija pesma, i danas ostaje "Walk On The Wild Side."

Bio je poznat po "lirskoj iskrenosti" koja se ogledala u njegovoj rokenrol poeziji. Kao umetnik nemirnog duha, od sedamdesetih pa sve do 2010. godine bio je potpuno nepredvidiv.

"Jedan akord je dovoljan", rekao je jednom. "Dva akorda je preterivanje. Tri akorda i već ste u džezu."

Sredinom šezdesetih, Lu Rid je upoznao velškog muzičara Džona Kejla sa kojim je napravio bend "Primitives" da bi kasnije promenili ime u "Warlocks".

Nakon što je upoznao gitaristu Sterlinga Morisona i bubnjarku Morin Taker nastao je bend Velvet Underground.

Svojim neobičnim izgledom i zvukom, bend je privukao pažnju Endija Vorhola koji ih je uključio u seriju svojih multimedijalnih događaja "Exploding Plastic Inevitable".

Prvi album benda "The Velvet Underground & Nico" je podjednako važan kao "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" Bitlsa ili Dilanov "Blonde On Blonde".

Naredna tri albuma sastava "Velvet Underground" - "White Light/White Heat" (1968), "The Velvet Underground" (1969) i "Loaded" (1970) sadrže dva Ridova standarda - "Rock & Roll" i "Sweet Jane". Iako nisu napravili komercijalni uspeh u tom trenutku, oni su bili prihvaćeni od budućih generacija i ustoličili su Velvet Underground kao jedan od najuticajnijih američkih rok bendova svih vremena.

Nakon napuštanja benda Velvet Underground, Lu Rid odlazi u Englesku i snima solo ploču na kojoj ga prati bend "Yes". Međutim, naredni album "Transformer" (1972) koji je producirao Dejvid Bouvi, doneo mu je kultni status.

"Walk On the Wild Side" postao je radijski hit a "Satellite of Love" su obradili "U2" i još neki muzičari.

Zbog svoje otvorene i eksplicitne poezije često je bio na meti muzičkih kritičara. Kritičar Robert Kristgau svojevremeno je napisao: "Lu je u problemu da pronađe nove načine da se pos**e po ljudima" na šta je Rid prokomentarisao "Moje s***e vredi više od nečijih dijamanata".

Ridova biseksualnost i preterano korišćenje droga tokom sedamdesetih postali su pravi rok mit. Tokom osamdesetih je pomalo omekšao. Oženio se Silvijom Morales i novu stranicu života okrenuo albumom "The Blue Mask" (1982) - prema rečima mnogih, najboljem albumu nakon albuma "Transformer".

"New Sensations" iz 1984. godine poveo je Rida komercijalnijim tokom. Početkom devedesetih se razveo od Moralesove i krenuo da se zabavlja sa Lori Anderson. Postali su nerazdvojni u poslovnom i privatnom smislu - živeli su i nastupali zajedno da bi se venčali 2008. godine.

Tokom dvehiljaditih on se posvetio tai čiju, pa je izvodio svog instruktora na scenu na koncertima tokom nastupa 2003. godine.

Ne tako davne, 2005. godine, inspirisan radnom Edgara Alana Poa objavio je dupli album "The Raven" a dve godine kasnije ambijentalni "Hudson River Wind Meditations".

Tokom 2006. godine Lu Rid je uživo izvodio svoj konceptualni, prema rečima mnogih najdepresivniji album svih vremena, "Berlin" iz 1973. godine. Više od 30 godina, Rid nije uživo izvodio album "Berlin", ali se na to odlučio po nagovoru vlasnika bruklinskog kluba i obožavaoca tog izdanja. Album govori o ljubavnicima upletenim u svet droge, nasilja, prostitucije...

Roku se vratio 2011. godine saradnjom sa "Metalikom" u "Lulu".

"Uvek sam mislio da ako razmišljaš o svemu ovome kao o knjizi, imaš `veliki američki roman` (Great American Novel) svaka nova ploča je poglavlje. I sve su poređane hronološki. Uzmeš celu stvar i slušaš ih redom. To je moj `veliki američki roman`", rekao je Lu Rid 1987. godine za The Rolling Stone.

Tviter reakcije poznatih na Ridovu smrt

.

.

.

.

.

.

.

Muzika

BF: Obeležena Islamska Nova godina

Beogradska filharmonija predvođena gruzijskim dirigentom Rubenom Gazarjanom i solistkinja, turska pijanistkinja Gulsin Onaj održali su večeras u Kolarčevoj zadužbini koncert kojim je obeležena Islamska 1435. godina.

Muzika četvrtak 31.10. 22:29 Komentara: 0

Sopran Jelena Banković u “Gvarneriusu“

Mlada nada srpske operske scene, sopran Jelena Banković nastupiće u petak, 1.novembra u "Gvarneriusu" u okviru ciklusa koncerata "FMU i Gvarnerius nagrađuju" koji predstavlja najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Muzika četvrtak 31.10. 19:24 Komentara: 2

Veče za Lua Rida u Ganu

U okviru serijala "Nedeljom u suton" ove nedelje u 20.30 u beogradskonm klubu Gan počinje veče posvećeno Lu Ridu. U centru pažnje biće njegovepesme, ali i sami posetioci, koji će imati priliku da se popnu na scenu i odsviraju nešto u čast velikog umetnika.

Muzika četvrtak 31.10. 17:37 Komentara: 0

Zvuk Sarajeva u BG-u krajem novembra

Kulturna organizacija „Mikser“ od 28. do 30. novembra 2013. u prostoru Mikser Housea realizuje festival „Sarajevo, ljubavi moja“, a manifestacija će okupiti neke od najrelevantnijih predstavnika sarajevske kulturne scene i predstaviti ih beogradskoj public, najavili su organizatori.

Muzika četvrtak 31.10. 16:11 Komentara: 0

Kojotovo putovanje u dubine organskog regea

Hornsman Coyote & Soulcraft najavljuju novi album nastupima na beogradskom Festivalu “Vračar Rocks” 1. novembra i u novosadskom klubu Quarter 9. novembra. Dok se radovi na albumu privode kraju, evo izveštaja sa jedne njihove probe…

Muzika četvrtak 31.10. 10:45 Komentara: 0
strana 1 od 50 idi na stranu