Džo Koker održao koncert u Beogradu

Poznati svetski bluz i rok pevač Džo Koker (Joe Cocker) održao je koncert pred više od 15.000 posetilaca u Beogradskoj areni.

Kultura

Izvor: Tanjug.

Subota, 10.11.2007.

10:00

Default images

Posetioce su za nastup Britanca poznatog po neobično privlačnom "hrapavom" glasu, kao i po velikom broju hitova koji su ga proslavili širom sveta, "zagrevali" fantastična britanska pevačica Sara Džejn Moris (Sarah Jane Morris) i njen bend.

Iako kod nas nije mnogo poznata, ova džez i rok pevačica i tekstopisac objavila je sedam albuma i uživa veliku popularnost u Italiji i Grčkoj.

Nakon dugog iščekivanja da na scenu stupi jedan od najboljih živih rok pevača koji je obeležio svetsku muzičku scenu prošlog i ovog veka, beogradska publika je, uz ogromno oduševljenje, pratila nizanje poznatih hitova koje je pevala zajedno sa Kokerom.

Velika zvezda,Džo Koker, iako u poznim godinama (rođen 1944. godine u Šefildu u Engleskoj), uneo je ogromnu snagu u svoj nastup, u promociju najnovijeg albuma "Hymn for My Soul" po kome je nazvao svoju svetsku turneju.

Za ovaj album, objavljen u maju ove godine, Koker je dobio najviše ocene kritičara kao i beogradske publike.

Koker je karijeru započeo davne 1961. godine u rodnom gradu svirajući pod imenom Vens Arnold Koker (Vance Arnold Cocker), sa svojim bendom “Vance Arnold and the Avengers” po klubovima a već 1963. godine nastupili su kao predgrupa velikim Roling Stonsima na koncertu u Šefildu.
Proboj na vrhove top lista na svim kontinentima ostvario je, danas klasikom i jednom od najboljih pesama svih vremena, numerom "With a Little Help of My Friends" koja je nedeljama bila prva na američkoj top-listi.

Nastup na festivalu svih festivala, Vudstoku, 1969. godine, vinuo ga je u sam vrh rok muzike.

Usledili su albumi "Joe Cocker i Mad Dogs & Englishman" živi album koji se smatra njegovim kreativnim vrhuncem, praćen sjajnim singlovma i obradama poput "Honky Tonk Woman", "Cry Me A River", "Bird on the Wire" i "Superstar".

Album, koji je sjajna fuzija soula i roka, reizdat je 2005. godine u luksuznom dvostrukom izdanju u čast 30. godišnjice izlaska njegovog najboljeg muzičkog izdanja.

Svoj povratak na scenu 80-tih i 90-tih Koker je obeležio velikim hitovima "Up Where We Belong", duet sa Dženifer Vorns (Jennifer Warnes) iz 1982. godine, snimljen za film "Oficir i džentlmen" koji je postao veliki hit. Džo Koker osvojio je nagrade Gremi, Oskar i BAFTA za najbolju originalnu pesmu snimljenu za potrebe filma, zatim "You Are So Beautiful", "You Can Leave Your Hat On" i brojne druge hitove koje je darovao uživo i našoj publici.

Kokera je 2007. godine britanska kraljica Elizabeta II odlikovala ordenom Britanske imperije za doprinos u oblasti muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: