Sud odlučio: Pisarova slika se vraća jevrejskoj porodici

Francuski sud doneo je danas odluku da se slika Kamija Pisara, poznatog impresioniste, vrati porodici jevrejskog kolekcionara, kome je oduzeta tokom Drugog svetskog rata.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2017.

21:20

Sud odlučio: Pisarova slika se vraća jevrejskoj porodici
Foto: Tanjug / AP Photo/Thibault Camus

Sud je doneo odluku u korist potomaka bogatog biznismena Simona Bauera, čiju su imovinu zaplenile francuske vlasti 1943. godine.

Slika je urađena 1887. godine i sada je u posedu američkog para Brusa i Robi Tol, koji nisu znali kome je ranije pripadala. Njihov advokat Ron Sofer rekao je da su oni razočarani i da će se svakako žaliti, prenosi AFP. Slika "Branje graška" jedno je od 93 umetnička dela koja su, na osnovu antisemitskih zakona kvislinške vlade u Višiju, konfiskovana Baueru, pre nego što je poslat u sabirni centar Dransi.

On je ipak uspeo da pobegne pre nego što je prebačen u koncentracioni logor. Preminuo je 1947. godine, finansijski uništen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: