Umro čuveni vajar Nikola Milunović

Akademski vajar Nikola Kolja Milunović (1935-2016) preminuo je iznenada u petak u rodnom Beogradu, prenose "Novosti".

Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

"Bio je jedna kompleksna ličnost, vajar i crtač, ali i šarmantan sin velikog čoveka, koji je od svog oca Mila Milunovića poneo sve ono što što se samo genetski može naslediti", kaže za "Novosti" istoričar umetnosti Nikola Kusovac. "Bio je Milov produžetak, ali na svoj autentičan način, negujući moderna shvatanja umetnosti. Tužan sam što smo izgubili jednog takvog čoveka i umetnika".

Izvor: Novosti.rs

Poreklom iz umetničke porodice - otac mu je bio naš slavni slikar Milo Milunović, a majka slikarka Olga Bogdanović - i on je svoj poziv našao u likovnom stvaralaštvu.

Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za vajarstvo kod profesora Ilije Kolarevića, a magistrirao kod profesora Sretena Stojanovića i Jovana Kratohvila. Bio je član ULUS-a od 1961. godine, a od 1999. i član ULUPUDUS-a, ali i spoljni saradnik za skulpturu, pri savetu Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Učestvovao je u radu brojnih institucija u oblasti kulture.

"Kao vajar Milunović odabira mnoštvo predmeta geometrijskog sklopa da izrazi ono što bi nazvao sredinom za koju je vezan i ličnim iskustvom i kao naslednik kulture kojoj pripada. U oba slučaja vreme sve objedinjuje sivilom prašine, a prostor udaljenim tragovima suton i zvezde koje nestaju ili se gase...", ovo je izrekao naš veliki slikar Peđa Milosavljević povodom izložbe Kolje Milunovića "Prolaz" u Kulturnom centru Beograda 1980. godine.

Od 1961. godine svoje skulpture i crteže Milunović je predstavljao na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored vajarskih radova, autor je dekorativnih kompozicija, zidnih aplikacija u metalu, arhitektonsko-urbanističkih rešenja, spomenika i drugih dela.

Kako je Nikola nastavljao tragovima svojih roditelja, tako njegov umetnički put nastavlja i njegov sin Mihael Milunović, koji gradi uspešnu slikarsku karijeru, paralelno u Beogradu i Parizu.

strana 1 od 3 idi na stranu