Prodanović otvara “Susrete sa umetnicima”

Muzej savremene umetnosti organizovaće razgovor s umetnikom Miletom Prodanovićem u sredu, 22. oktobra u 18 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).

Beograd
Podeli

Susreti s umetnicima
- sredom u 18 časova -

22. oktobar - Mileta Prodanović
29. oktobar - Dušan Otašević
5. novembar - Vladan Radovanović
19. novembar - Zoran Popović
26. novembar - Marija Dragojlović
3. decembar - Mrđan Bajić

Ovo je prvi u nizu razgovora iz serije “Susreti s umetnicima” koji će biti organizovani sredom u 18 časova u okviru izložbe “50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti – Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989”.

Mileta Prodanović će govoriti o svojoj umetničkoj praksi u kontekstu promena likovnih paradigmi osamdesetih godina XX veka, a na izložbi je predstavljen slikom Canticum canticorum iz 1982. iz kolekcije MSUB-a.

Osamdesete su označile kraj ideja neoavangarde. Nakon dematerijalizacije umetničkog objekta ponovo se javlja vreme “ikonodula”, obeleženo povratkom slici i slikanim prostornim ambijentima, instalacijama i uplivom snažnog elementa popularne kulture. Protagonisti scene osamdesetih deluju u klimi umetničkog pluralizma, gde više ne postoje dominantni modernistički pokreti i pravci, već je “sve dopušteno”.

-- Pročitajte i Zavirite u umetnički vremeplov XX veka --

Mileta Prodanović je slikar, pisac i esejista. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti gde radi kao rеdоvni prоfеsоr. Od 1982. do 1985. član je grupe Alter Imago. Izlаgао nа sаmоstаlnim i grupnim izlоžbаmа nа prоstоru bivšе Јugоslаviје i u višе еvrоpskih grаdоvа. Na Biјеnаlu u Vеnеciјi, u јugоslоvеnskоm pаvilјоnu izlaže 1986. godine. Publikоvао је јеdаnаеst prоznih knjigа, dvе knjigе putоpisа i tri knjigе еsеја. Obјаvlјuје prоzu, еsејističkе tеkstоvе iz оblаsti vizuеlnih umеtnоsti i učеstvuје nа dоmаćim i mеđunаrоdnim skupоvimа iz оblаsti studiја kulturе. Dеlа mu sе nаlаzе u nајvаžniјim јаvnim i privаtnim kоlеkciјаmа u Srbiјi. Dоbitnik је višе nаgrаdа iz оblаsti likоvnе umеtnоsti, likоvnе kritikе i knjižеvnоsti.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu organizovao je izložbu „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ na kojoj su predstavljena reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda.

Likovno

"Stvari koje nestaju ili zašto sam dala ostavku"

"Za promenu formata Oktobarskog salona čula sam u subotu uveče, 25. oktobra, iz medija. Ni Odbor Salona, ni ja nismo bili ni konsultovani niti obavešteni. Zato dajem ostavku. Znam da taj čin nema težinu, pošto sam u odlasku sa mesta direktora već mesecima, ali nažalost, ima značaj jer će Upravi Grada omogućiti još jednu "pobedu", a to je postavljanje direktora ove institucije bez konkursa."

Likovno petak 31.10. 09:09 Komentara: 87

"Autokratsko ukidanje prostora za kritičko mišljenje"

Povodom Odluke koja je doneta na sednici Skupštine Grada Beograda 24. oktobra, prema kojoj će se „Oktobarski salon ubuduće održavati bijenalno, čime će se ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet ove kulturne manifestacije“, saopštenjem se oglasio organizator Oktobarskog salona.

Likovno utorak 28.10. 15:41 Komentara: 18

Kako žive i rade privatne galerije u Beogradu

U prestonici Srbije postoji veliki broj izlagačkih prostora, međutim stiče se utisak da privatne galerije "ne plaše" ljude kao državne institucije. Na sam pomen Galerije SANU, ULUS-a, Narodnog muzeja... ljudi kao da počnu tiše da govore i da idu na prstima.

Likovno ponedeljak 27.10. 10:13 Komentara: 2

Pariz: Kulturna jesen u znaku seksa

Nakon postavke posvećene zloglasnom majstoru razvrata, Markizu de Sada, koja je svojom provokativnom reklamom šokirala javnost, i postavljanja ogromne skulpture Amerikanca Pola Mekartija, koja je mnoge Parižane podsetila na džinovsku seksualnu igračku, u francuskoj prestonici je priređena još jedna "škakljiva" izložba.

Likovno nedelja 26.10. 17:49 Komentara: 2
strana 1 od 16 idi na stranu