“Tragom Helmuta Njutna” Sonje Jankov

U subotu, 22. juna u 19h otvorena je samostalna izložba Tragom Helmuta Njutna autorke Sonje Jankov u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

10:32

Default images

Izložbu čini 17 crteža grafitom na formatima 50 x 70cm, sa elementima kolaža i dekonstrukcije samog procesa njihovog nastajanja. Koncept izložbe i poetika radova su nastali na sponi tehnike crteža, estetike fotografija Helmuta Njutna i šablonskih oblika slova koji su se koristili u štamparijama.

Proces pisanja, a time i crtanja, po Žaku Deridi je čist trag koji je razlika u trajanju. Kada se trag nastao mehaničkim putem (fotografija i tipografija) prenese u rukom iscrtani vizuelni kod, slova i aktovi postaju ekvivalentni jedni drugima na vrednosnom nivou. I jedni i drugi postaju vizuelni tragovi po sebi, ahromatični likovni elementi koji su nam dostupni jedino putem čula vida.

Radovi su stoga usmereni na vizuelnu tematiku (Lobster O’Brien sa povređenim okom, Godard’s Layers, Greenaway’s Layers, G, Sfumato/Smoking Pleasures, Punctual Walk) i na Lakanovu trijadu realnog, simboličkog i imaginarnog u procesu percepcije, odnosno u sponi između mišljenja i delanja.
Izložba će biti postavljena u galerijskom prostoru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” na prvom spratu do 7. septembra. Letnje radno vreme za korisnike Biblioteke je od 8 do 14 čаsоvа, dok će od 13. avgusta raditi do 20 časova, a izložba je otvorena svima. Molimo da se, ukoliko dolazite van radnog vremena za korisnike, javite portirima na ulazu u zgradu Biblioteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: