"Požarevac - najlepša paleta boja"

5. Međunarodna likovna kolonija „Balkane moj“ održaće se 1. do 5. novembra u prostorijama Agencije „Codex“ u ulici Bratstva i jedinstva 8 u Požarevcu. Koloniju organizuju „Codex“, Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca i Udruženje građana srpsko-grčkog prijateljstva „Most“ za Braničevski okrug.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

13:07

Default images

Balkan - i u njemu grad po imenu Požarevac bili su početna inspiracija pre pet godina požarevljanki Mr Snežani Milošević za pokretanje likovne kolonije pod imenom „Balkane moj“.

Početni cilj likovne kolonije „Balkane moj“ bio je da se obogati kulturni život opštine Požarevac, pa su iz tog razloga ubrzo nastale još dve likovne kolonije Međunarodnog karaktera - „Ljubav i razumevanje“ i kolonija veterana ULUS-a na kojima učestvuju slikari iz raznih zemalja sveta. Svoj trag, u likovnoj koloniji „Balkane moj“, ostavilo je više od četiristotine značajnih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, kao i drugih zemalja sveta.

Danas, u svom fondu, Agencija za obrazovno-pedagoške usluge „Codex“ ima preko 1600 značajnih dela svetskih i naših umetnika.
Osnovni cilj ove likovne kolonije je podizanje kulturnog i obrazovnog nivoa populacije, promocija umetnosti i kulture u opštem smislu, edukacija kroz likovno izražavanje, podsticanje i razvijanje kreativnosti, prepoznavanje i usmeravanje talenata, kao i promocija grada Požarevca u drugim kulturnim sredinama.

Međunarodna likovna kolonija „Balkane moj“ ima i humanitarnu misiju kroz aukcijsku prodaju ostvarenih dela.

Uslovi za likovno stvaranje, smeštaj, hrana, obilasci - kao što su Dom Milene Pavlović Barili, arheološko nalazište „Viminacijum“, Ergela Ljubičevo, Zadužbina Miloša Obrenovića i niz drugih znamenitosti, bili su oduvek briga organizatora.

Međunarodna likovna kolonija "Balkane moj" pored slikara iz Srbije okuplja i učesnike iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Grčke, Indije, Meksika, Švajcarske, Rusije...

Organizatori likove kolonije „Balkane moj“ trudiće se da ovom manifestacijom razviju multietičnost, kulturalnost i afirmaciju savremene likovne umetnosti u Srbiji - Braničevskom okrugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: