Dragan Radenović nagrađen u Parizu

Vajar Dragan Radenović, posle nedavnog predstavljanja u čuvenom francuskom muzeju Luvr, osvojio je prvu nagradu galerije "EVERART" u Parizu za skulpturu gavrana, koji su stalna tema ovog umetnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Radenović je rekao da je godišnju nagradu dobio za delo izrađeno u bronzi, dimenzija galerijskog formata, visine oko 50 santimetara. U obrazloženju žirija je navedeno da “pariska publika do sada nije imala prilike da vidi takvo umetničko rešenje, snagu, rečitost i emocije koje su preplavile prostor u kojem su izložene“. Nagrada se sastoji od samostalne izložbe u galeriji "EVERART" i štampanja posebnog kataloga sa kompletnom biografijom i dosadasnjim radom nagrađenog vajara.

Radenović, rođen u Sarajevu 1951. godine, diplomirao je na pravnom fakultetu, a visoko likovno obrazovanje stekao je na Fakultetu primenjenih umetnosti. Magistar je umetnosti (Svetska obrazovna organizacija, Njujork, SAD), doktor nauka o umetnosti (Filozofski fakultet Državnog univerziteta u Moskvi), a komisija Univerziteta umetnosti u Beogradu nostrifikovala mu je doktorsku disertaciju. Počasni je doktor nauka Akademije za očuvanje intelektualnih sposobnosti čoveka (Moskva). Studentima predaje osnovnu vajarsku disciplinu - modelovanje i teoriju jezika vizuelne komunikacije, za šta je rutinu stekao na poznatim svetskim univerzitetima u Americi i Rusiji.

Skulpture Dragana Radenovića nalaze se u značajnim svetskim muzejima i privatnim kolekcijama. Izlagao je na više desetina samostalnih izložbi i na nekoliko stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrada za umetnička ostvarenja i doprinos razvoju teorije umetnosti. Član je mnogih internacionalnih umetničkih i naučnih organizacija i učesnik u značajnim projektima. Od juna 2007. godine počasni je član Ruske akademije umetnosti, a od maja 2010. godine član je Akademije lepih umetnosti Francuske.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1980. godine i član i osnivač YUSTAT-a. Takođe je član skulptorskog staleškog udruženja vajara SAD-a, "Skulptorskog gilda" i Međunarodne asocijacije likovnih umetnika pri UN. Atelje i park skulptura vajara Radenovića nalaze se na Ciganskom Brdu iznad Grocke, pored Beograda.

Likovno

Muzej vraća ukradenu sliku vlasniku

Muzej "J. Paul Getty" iz Los Anđelesa vratiće vlasnicima sliku staru 370 godina koja je pripadala trgovcu umetničkim delima, odbeglom iz Holandije, kada su je nacisti okupirali u Drugom svetskom ratu.

Likovno sreda 30.03. 12:34 Komentara: 0

Godišnja izložba ULUPUDS-a

U "Galeriji `73“, u petak 1. aprila u 20h, biće otvorena najveća godišnja izložba Slikarsko – grafičke sekcije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) pod nazivom „Tradicionalno-moderno“.

Likovno sreda 30.03. 11:26 Komentara: 0

Foto šetnja "od Bosfora do Jadrana"

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio otvorio je izložbu "Od Bosfora do Jadrana"‚ u Kući Legata na kojoj su predstavljene 183 fotografije koje su snimili francuski amateri i profesionalci od 1878. do 1914. godine.

Likovno sreda 30.03. 01:03 Komentara: 1

Izložba "Made in France" u Beogradu

Izložba "Made in France", na kojoj će biti predstavljene dokumentarne fotografije znamenitih ličnosti koji su svojim radom i delom doprineli razvoju kulture Francuske, biće otvorena 26. marta u Foajeu Novobeogradske kulturne mreže (Jurija Gagarina 221).

Likovno petak 25.03. 16:36 Komentara: 0
strana 1 od 15 idi na stranu