"Taj sastanak je izmišljen": Britanci pozivaju na bojkot serije "Kruna" VIDEO

Peta sezona serije "Kruna" koja prati dešavanja u kraljevskoj porodici na Netfliksu će biti puštena 9. novembra, svega mesec i po dana nakon smrti kraljice Elizabete Druge. I dok javnost raspravlja da li je devet nedelja ipak prerano, Netlifks je objavio prve scene iz pete sezona koja je napisana najmanje godina dana pre kraljičine smrti i snimljena mesecima ranije.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2022.

17:52

Foto: Profimedia

Kritičar "The Sunday Timesa" imao je priliku da pogleda seriju, a kao jedan od upečatljivijih trenutaka izdvojio je onaj u kojem princeza od Velsa sedi na sofi u Kensington palati i gleda televiziju, konkretnije specijalno izdanje nazvano "The Monarchy: The Nation Decides".

U toj emisiji Trevor Mekdonald postavlja pitanje: "Želite li monarhiju?" Dajana telefonira, više puta iznova, i uvek glasa za ne - ne treba nam monarhija.

Ova se emisija uistinu dogodila i glasanje je bilo sledeće: 66 odsto je glasalo za monarhiju, a 34 podsto protiv. Kritičar "The Sunday Timesa" piše: "Ova mešavina činjenica i fikcije, uvek na granici, tako privlači milione gledalaca".

Nova, peta sezona obrađuje događaje sa početka 1991. godine kada su Čarls i Dijana na svom drugom medenom mesecu. Kako su sada svi su stariji, i svi su glumci novi.

Olivija Kolman glumi kraljicu Elizabetu Drugu, Džonatan Prajs je vojvoda od Edinburga, Dominik Vest je Čarls, dok Elizabet Debicki glumi princezu Dajanu.

Prelepa Nataša Makelhon glumi Penelope Knečbul, blisku prijateljicu princa Filipa o čijoj se navodnoj aferi dosta svojevremeno pisalo i pričalo.

Peni je imala 26 godina kada je upoznala Filipa, tada 58-godišnjaka. Kada je njena petogodišnja ćerka preminula od raka bubrega 1991. godine, on joj je bio velika podrška. Penelope Knečbul l je i jedina osoba van kraljevske porodice koja je bila na sahrani princa Filipa, jer je zbog pandemije bio smanjen broj zvanica.

Svojevremeno joj se princ Filip nasamo poveravao da su on i kraljica razvili drugačije interese i da ih malo toga veže. Na kraju epizode ga kraljica, koja je svesna da se nešto dešava pita trebaju li muž i žena imati tajne jedno pred drugim, no kad ga upita za nju, on joj odgovara da se ništa ne događa, da bi ga takav odnos učinio još usamljenijim.

U seriji se spekuliše i o njegovim ljubavnicama, među kojima je navodno bila i ruska balerina Galina Ulanova.

Serija se bavi i trenutkom kada Čarl dolazi kod majke da traži razvod od Dijane, ali u otm trenutku se brakovi troje od njeno četvoro dece raspadaju i ona nije oduševljena.

On odgovara: "Sve sam učinio što si tražila, jedanaest godina pokušavam da uspe".

U seriji se koristi trenutak koji je snimio amater, radiooperater, a koji se u poslednje vrijeme ponovo vrti preko TikToka, u kojem Čarls naziva Kamilu 1989. godine te joj govori da želi "da živi u njenim pantalonama". Sa prijateljima lovi, tako je prikazano u seriji, a nju zove da joj kaže koliko joj nedostaje.

U "Kruni" se Čarls prikazuje kao frustrirani budući kralj koji nestrpljivo čeka krunu. U seriji se prikazuje, piše kritičar "The Sunday Timesa", kako zove Džona Mejdžora u Hajgrov na tajni sastanak na kojem mu predlaže da smene njegovu majku. Uverava ga na sledeći način: "Ša čini Konzervativnu stranku uspešnom? Instinkt za obnovom i želja da se napravi mesto za nekoga mlađeg... ". No, kada mu neko kaže da izgleda loše, on odgovara da ga mizernim nije učinilo čekanje, nego godine u lošem braku.

Upravo ta scena je poprilično uzbudila Britance, pa čak neki pozivaju i na bojkot cele serije. Naime, upravo je Džon Mejdžoj potvrdio da se taj sastanak i razgovor nikada nije dogodio te da je cela ta scena "gomila zločestih izmišljotina".

U seriji se ne sumnja da je Dijanu prisluškivao MI5, a u celoj seriji je prikazuju kao usamljenu, izolovanu i paranoičnu, no, kako se čini, s dobrim razlogom.

Dominik Vest, koji je ulogu preuzeo od Džoša O‘Konnora, rekao je za Netfliks, da je serija više o tome da pokuša da se zamisli šta se događa iza zatvorenih vrata, nego da se pokuša da se rekreiraju događaji iz stvarnog života. "Mislim da je ljudima jasno, a i postavka glumaca se menja svake dve sezone, da nije reč o imitaciji. Pokušavaju se zamisliti privatni razgovori koji su se odigrali iza zatvorenih vrata. Naravno da je to nemoguće zamisliti, no imamo sjajnog pisca koji dijaloge temelji na opsežnom istraživanju".

Elizabet Debicki glumi Dajanu umesto Eme Kor+rin. Kraj četvrte sezone i početak pete onaj je trenutak kada Dajana shvati da njen brak iz snova neće biti onakav kakav je htj+ela. Debicki je rekla: "Devedesetih se sve počelo snimati, vesti su se neprekidno izmenjivale, i to je trenutak koji pokazuje serija".

Olivija Villijams, koja glumi Kamilu Parke Bouls, smatra da ovakav pristup ima i svojih prednosti: "Prema onima kojima smo sudili imaćemo bolju perspektivu kroz intimne trenutke. Na primer, Čarls i Kamila imaju zdrav smisao za humor i verujem da im je to bilo od velike pomoći. I to želim da pokažem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: