Danas je pravi dan da (ponovo) pogledate "Se7en"

Briljantni triler "Sedam" (Se7en) i danas se uz Demejevo remek-delo "Kad jaganjci utihnu" smatra najboljim filmom o serijskim ubicama i jednim od vrhunaca kinematografije 90-tih koji je uz hvalospeve kritike i obožavanje publike s punim pravom stekao kultni status.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2022.

21:44

Danas je pravi dan da (ponovo) pogledate
Foto: Profimedia

Ovaj mračni, uznemirujući, savršeno režirani triler, Dejvidu Finčeru zacementirao je večnu slavu, dokazao da je Bred Pit veliki glumac, Morgan Friman jedan od najharizmatičnijih holivudskih faca, a Kevin Spejsi ono nabolje što glumački svet danas ima.

Film je svoju premijeru imao 15. septembra 1995. godine.

Pratimo seriju neverovatno brutalnih ubistava koja su potresla javnost, a detektivi Somerset (Morgan Friman) i Majls (Bred Pit) se, izgleda, nalaze pred nerešivom zagonetkom. Model po kojem nepoznati zločinac bira i ubija svoje žrtve preuzet je iz biblijskog predanja; jedan po jedan, stradaju ljudi koji mogu da se okrive za jedan od sedam smrtnih grehova, okrutnim načinima koji ne ostavljaju dilemu u motive manijakalnog ubice. Iskusni i načitani Somerset proučava predanje o sedam smrtnih grehova kako bi što bolje shvatio ubičine motive i sredstva, a njegov mlađi kolega Majls grozi se mogućnosti shvatanja poremećenog uma. Situacija za detektive postaje još složenija kada ubica i njih konkretnije uključi u realizaciju svoga neverovatnog plana, piše Hedlajner.

Scenarista Endrju Kevin Voker za svoju sagu o grehu, iskupljenju, kazni i sudbini nije mogao da poželi bolji tim, sastavljen sve od samih prvaka modernog Holivuda. Dejvid Finčer se upravo posle ovog filma potvrdio kao jedan od najzanimljivijih svetskih redatelja. Glumačka postava jednostavno je – sjajna, a Bred Pit i Morgan Friman čine nestvarno uverljiv i skladan par, dok je Kevin Spejsi, kao brutalni ubica, ostvario zaista uznemirujuću ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: