Kinezi su cenzurisali čuveni "Borilački klub" i promenili mu kraj: Fanovi kažu – oskrnavljen je

Znate li prvo pravilo "Fight Cluba" u Kini? Ne spominji originalni kraj filma. A drugo pravilo? Promenite kraj tako da policija pobedi.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

18:23

Kinezi su cenzurisali čuveni
Foto: Profimedia

Kina ima neka od najrestriktivnijih pravila o cenzuri na svetu zbog vlasti koje svake godine odobravaju tek nekoliko stranih filmova, a i to ponekad uz velike rezove.

Među najnovijim filmovima koji su podvrgnuti takvoj obradi je kultni klasik Dejvida Finčera iz 1999. "Borilački klub" (Fight Club). Ljubitelji ovog filma u Kini primetili su tokom vikenda da je verzija filma koja je odnedavno dostupna na striming platformi Tencent video, doživela preobražaj koji u potpunosti transformiše anarhističku, antikapitalističku poruku zbog koje je film postao svetski hit.

U završnim scenama originala Nortonov lik Pripovedača ubija svoj imaginarni alter ego Tajlera Dardena – kojeg glumi Pit – a zatim posmatra kako zgrade eksplodiraju, sugerišući tako da je plan njegovog lika da uništi modernu civilizaciju kakva jeste.

Umesto eksplozije – zatamnjen ekran i opis završetka

No, nova verzija u Kini zauzima drugačiji pristup. Narator i dalje nastavlja s ubijanjem Dardena, ali scenu zgrade koja eksplodira zamenio je zatamnjeni ekran i pisani opis završetka filma.

"Policija je ubrzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe", stajalo je na ekranu. Zatim se dodaje da je Tajler – plod Pripovedačeve mašte – poslat u "ludnicu" na psihološko lečenje te je kasnije pušten.

U ovom trenutku nije jasno jesu li vladini cenzori naredili alternativni završetak ili su, pak, producenti originalnog filma napravili promene, a Tencent video na to pitanje nije imao komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: