Kultura

Utorak, 05.10.2021.

15:00

Da li će Rusija pobediti Holivud i Toma Kruza? Filmska ekipa poslata u svemir

Glumica i reditelj iz Rusije poleteli su danas na Međunarodnu svemirsku stanicu i u pokušaju da preteknu SAD u snimanju prvog filma u orbiti.

Izvor: B92

Da li će Rusija pobediti Holivud i Toma Kruza? Filmska ekipa poslata u svemir
Foto: Profimedia

Ruska posada će pokušati da pobedi holivudski projekat koji je prošle godine najavili zvezda "Nemoguće misije" Tom Kruz zajedno sa Nasom i Ilonom Maskom.

Glumica Julija Peresild (37) i filmski reditelj Klim Šipenko (38) poleteli su sa kosmodroma Bajkonur koji je iznajmljen u Rusiji u bivšem sovjetskom Kazahstanu u očekivano vreme.

Predvođena veteranom kosmonautom Antonom Škaplerovom, filmska ekipa će putovati svemirskim brodom Sojuz MS-19 na 12-dnevnu misiju na MSS-u radi snimanja scena za film "Izazov".

Direktan prenos na ruskoj televiziji pokazao je kako se svemirski brod Sojuz uspinje na nebo bez oblaka.

"Posada se oseća dobro", čulo se kako Škaplerov govori u emisiji nekoliko minuta nakon poletanja.

Radnju filma, koja je uglavnom držana u tajnosti zajedno sa budžetom, otkrio je "Roscosmos" - navodno je ovo film o doktorki koja je poslata na MSS da spasi kosmonauta.

Za Škaplerova i još dva ruska kosmonauta na MSS -u se kaže da će se nakratko pojaviti u filmu, a na MSS ih iščekuju francuski, japanski i tri Nasina astronauta.

"Bilo je teško"

"Bilo je teško psihički, fizički i emocionalno ... ali mislim da kad dostignemo cilj, svi izazovi neće izgledati tako loše", rekla je Peresild - koja je izabrana od 3.000 kandidata za tu ulogu.

Očekuje se da će se Šipenko i Peresild vratiti na Zemlju 17. oktobra u kapsuli sa kosmonautom Olegom Novitskim, koji je na MSS -u poslednjih šest meseci.

Sovjeti su lansirali prvi satelit Sputnjik i poslali u orbitu prvu životinju, psa Lajku, prvog čoveka Jurija Gagarina i prvu ženu Valentinu Tereškovu.

Ali u poređenju sa sovjetskim vremenom, savremena Rusija ima problema da bude inovativna a njena svemirska industrija se bori da obezbedi državno finansiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

15 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: