"Igra prestola" se vraća u Hrvatsku: IMDB potvrdio, čeka se odgovor produkcije

Hrvatska je ponovo na najvažnijoj filmskoj karti sveta, onoj iz sveta "Igre prestola". Naime, započelo je snimanje nove serije iz Martinove globalno popularne sage, i to serije "House of Dragon", koja je prednastavak originala, a produkcija je trenutno u Kornvolu.

Izvor: B92, Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međutim mnogo zanimljivije, IMDB, najuticajnija baza filmskih podataka, zvanično je potvrdila Hrvatsku, uz Maroko, Veliku Britaniju i Island kao lokaciju na kojoj će se "House of Dragon" sigurno snimati. Serija će biti posvećena Targerijenima, odnosno precima Deneris Targerijn (Emilija Klark), Majke zmajeva, koja je, ako se sećate, pri kraju originalne serije spalila Dubrovnik, koji je za potrebe serije bio nazvan Kings Landing. Kako se radnja serije dešava pre 300 godina, Dubrovnik je ponovo najlogičnija lokacija u koju HBO-ov filmski set dolazi, ali oni ostaju misteriozni oko cele stvari.

Procurile fotografije sa snimanja nastavka serije "Igra prestola" FOTO. Iako svi znaju da "Igra prestola" ponovo dolazi u Hrvatsku, i to navodno na leto, oko konkretnih podataka vlada zavet ćutanja. Zbog strogih ugovora retkost je da iko uključen u snimanje o tome i govori pre no što je ono gotovo. No, dâ se naslutiti da producenti s HBO-a, koji snima seriju, još nisu ni obavestili lokalce. "Ne znamo da će produkcija ponovo doći u Hrvatsku. Obično se jave kada postave konkretni plan", rekao je Jutarnjem.hr Kris Marsič. Informacija nema ni Embasi films, agencija koja je inače bila zadužena za lokalne statiste na "Igri prestola", a prazne su i grupe na Fejsbuku u kojima se obično traže takvi glumci. Detalje ne otkrivaju ni institucije u Dubrovniku, najpopularnijoj hrvatskoj GOT lokaciji, koju je ova serija lansirala u orbitu masovnog turizma i kafe od 20 kuna.

Slike sa seta &House of Dragon&, Foto: Profimedia
Slike sa seta "House of Dragon", Foto: Profimedia

Povratak u prošlost "Igre prestola" u Hrvatskoj se do sada snimao u četiri navrata – za treću, četvrtu, petu i osmu sezonu – i to u Dubrovniku, Splitu, Klisu, Trogiru, Kaštel Gomilici i Šibeniku. Sudeći po radnji knjige "Fire and Blood" Džordža R. R. Martina, po kojoj nastaje nova serija čijim snimanjem Martin i lično upravlja, najverovatnije je da će se hrvatski deo snimanja desiti u Dubrovniku, koji je dom brojnih legendarnih GOT lokacija. Inače, radnja nove serije smeštena je u period 300 godina pre početka radnje "Igre prestola". Fokus je na građanskom ratu koji preti razorom moćne porodice Targerijen, čiji je moto inače "Fire and Blood", ujedno i ime Martinove knjige. Prva sezona će imati deset epizoda, koje bi trebalo da imaju premijeru u prvoj polovini iduće godine.

"House of the Dragon" je, naime, tek jedan u celom nizu projekata koje planiraju Martin i HBO – neki mediji pišu da će ih biti čak šest takvih. No, to niko ne može sa sigurnošću reći jer se već bilo ispostavilo da je produkcija nekih spinofova počela pa je zaustavljena nakon pilot-epizode.

Svi čekaju Martina

U novoj seriji, čije su snimanje tako obustavili početkom ove godine, glavna glumica je trebalo da bude Naomi Vots, no snimanje je zaustavljeno zbog manjka materijala koji treba da napiše Martin, poznat po tome što već godinama usporava produkciju jer sporije piše knjige no što oni snimaju. Kako piše "Holivud reporter" (The Hollywood Reporter), u planu je čak i animirana verzija GOT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu