"Quo vadis, Aida" možda osvoji Oskara: "Nije važno gde živiš, već kakav odnos imaš prema profesiji"

Film rediteljke Jasmile Žbanić "Quo vadis Aida?" nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, a srpska glumica Jasna Ðuričić, koja tumači naslovnu ulogu u tom ostvarenju, za Tanjug kaže da je nominacija prilika da veliki svet vidi izuzetne umetnike iz regiona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: BFA / Indie Sales
Foto: BFA / Indie Sales

Jasna Ðuričić je kazala da je presrećna zato što se predstavnik Bosne i Hercegovine našao među pet ostvarenja u kategoriji najbolji strani film.

"Potvrdila se ona izreka da nije važno gde živiš, već kakav odnos imaš prema svojoj profesiji. Uvek sam pripremala uloge najbolje što umem i na snimanjima ili u pozorištu, nudila sve od sebe. Eto, sada se isplatilo i srećna sam zbog toga", kazala je Jasna Ðuričić.

Pored filma "Quo vadis, Aida?", u trci za najbolji strani film su i "Another Round", "Better Days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skins", saopštila je Američka akademija za filmsku umetnost.

"Quo vadis, Aida" je nominovan i za dve nagrade BAFTA - Britanske akademija filmske i televizijske umetnosti, za najbolji strani film i najbolju režiju.

Rediteljka filma Jasmila Žbanić je više puta kazala kako je film baziran na činjenicama do kojih je došla čitajući svedočenja i knjige, gledajući video-materijale, razgovarajući sa ekspertima i svedocima.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su, pored Jasne Ðuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu