Svečana sala Jugoslovenske kinoteke od danas je "Makavejev"

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke od danas nosi naziv "Makavejev" po nedavno preminulom reditelju Dušanu Makavejevu.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 23.02.2019.

12:30

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke od danas je
Foto: Screenshot, Youtube

Na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci mladi filmski reditelj Ognjen Glavonić otkrio je tablu na sali koja od danas nosi ime po jednom od najznačajnijih jugoslovenskih i evropskih reditelja.

"Žao mi je što bolje nisam upoznao Dušana Makavejeva, ali njegovi filmovi ostaju iza njega da obrazuju generacije zaljubljenika u filmsku umetnost", rekao je Glavonić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je projekciju filma "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva u sali koja nosi ime po njemu u okviru programa 47. Festa.

"Ova predivna dvorana dobila je ime koje apsolutno zaslužuje. Verujem da će biti velika čast svima koji će puniti ovu dvoranu da gledaju filmove iz istorije kinematografije u sali koja je nazvana po slavnom reditelju", rekao je Pantelić.

Svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, između ostalih, prisustvovali su supruga Dušana Makavejeva, reditelji Milutin Petrović i Slobodan Šijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: