Svečanom dodelom nagrada zatvoren 14. filmski festival Slobodna zona

Premijernom projekcijom filma "S ljubavlju Sesil" sinoć je u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano zatvoren 14. filmski festival "Slobodna zona".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

01:24

Svečanom dodelom nagrada zatvoren 14. filmski festival Slobodna zona
Foto: Tanja Drobnjak

Nagrada za najbolji film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu "Ukus cementa" reditelja Zijada Kaltouma, a u obrazloženju žirija navedeno je da se u filmu na vrlo pametan način posmatra rat i izbeglice, iz perspektive građevinskih radnika u Bejrutu.

"Ovo je film zapanjujuće vizuelne naracije i snažnog narativa, koji problematici priče daju posebnu estetičnost. Razlika u odnosu na druge filmove iz kompeticije jeste u tome što nešto što je užasavajuće izgleda drugačije, pozivajući nas istovremeno da iznova preispitujemo sadržaj filma i da se vežemo za likove koji čine fokus priče", piše u obrazloženju žirija.

Nagradu za najbolji film u regionalnoj selekciji dobio je film "Aga Milka Lazarova", koji je prema mišljenju žirija "očaravajuć, sporiji film, pun simbolizma, film koji vodi u svet nama nepoznat, svet u kome su ljudi retki, ali ljudskost nije, a ljudska toplota je nužna da se prežive hladni uslovi".
Producent filma "Švajcarac Kris" Siniša Jurièiæ / Foto: Tanja Drobnjak
Dobitnik nagrade za ljudska prava je ostvarenje "Švajcarac Kris" rediteljke Anje Kofmel, koje nas, prema rečima žirija, vodi na inteligentno, hrabro i lično putovanje zvano rat.

Posebno priznanje u regionalnoj selekciji "Slobodne zone" dodeljeno je reditelju Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film "Srbenka".

Srednjoškolski žiri u selekciji 14 plus za najbolji film proglasio je "Časna reč" reditelja Luka Pikardija.

Nagradu publike na 14. Slobodnoj zoni osvojio je film "Ćutanje drugih" koji prati epsku borbu žrtava španske četrdesetogodišnje diktature pod generalom Frankom, koje nastavljaju da traže pravdu sve do današnjeg dana.

Najbolji filmovi festivala krenuće na svoje putovanje u okviru programa Turneja "Slobodne zone" koji se održava od aprila do juna 2019. u 50 gradova i opština Srbije.
Reditelj filma "Srbenka" Nebojša Slijepèeviæ / Foto: Tanja Drobnjak

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: