"Kosta ništa nije radio napola, uvek je bio tu"

Filmski kritičar i dugogodišnji urednik filmskog programa TV B92 Aleksandar D. Kostić (1962) preminuo je iznenada u Beogradu.

Dragan AmbrozićIzvor: B92
Podeli

Diplomirao je na FDU, a karijeru filmskog kritičara započeo je početkom osamdesetih u “Studentu”, kao deo generacije koja je unela svežinu i novi duh u pisanje o filmu kod nas, inspirisane terijom žanrovskog filma, ali i energijom novog talasa u našoj rok muzici. Erudita i veliki poznavalac popularne kulture, naročito muzike, stripa i kriminalističkih romana, u svoje tekstove je unosio saznanja iz svih ovih oblasti, često praveći inovativne paralele koje su obogaćivale naše razumevanje filmske umetnosti. Njegova analitičnost bila je legendarna, sud odmeren i jasan, te su kritike sa potpisom Aleksandra D. Kostića služile kao definitivna referenca za mnoga ostvarenja, posebno kad su u pitanju domaća dela.

Svoj kritičarski rad nastavio je sve do pre neki dan u najozbiljnijim domaćim novinama i magazinama, dajući 35 godina svoj ogroman doprinos razumevanju najznačajnijih svetskih tokova, trendova, estetike. Sa te strane rad Aleksandra D. Kostića spada u najviše domete našeg autentičnog promišljanja fenomena filma kao takvog. Tekstove je objavljivao u “Našoj Borbi”, “Danasu”, “NIN-u” i “Vremenu”, pored ostalih, a u magazinu “Ritam” bio je flimski urednik od 1992. do 1995. Njegova knjiga eseja “Polje snova” iz 1997, smatra se jednim od najboljih spisateljskih radova o savremenom filmu na našem jeziku.

Prvo zaposlenje bilo mu je u Dramskoj redakciji Radio Beograda, gde se istakao lansiranjem serijala dramatizovanih klasičnih kriminalističkim priča iz celog sveta pod imenom “Paukova mreža”, uz učešće velikog broja naših najpoznatijih glumaca. Ljubav prema radijskom mediju preneo je kasnije na Radio B92 gde se pojavio kao koautor kultnog kviza "Velika R’N’R prevara" tokom devedesetih, godinama edukujući i zabavljujući publiku i učeći je da voli i razume popularnu kulturu. Poslednji put taj kviz je emitovan dva dana pred bombardovanje 1999.

Urednik programa na TV B92, bio je od 2000 do 2015, ugrađujući svoj rad u njene temelje kroz uvođenje značajnog broja novina i osavremenjavanje kreativne i poslovne strategije kuće, posebno u filmskom programu, okrenuvši je najmodernijim sadržajima, čime je kuća izgradila ugled kod savremene gradske publike.

Aleksandar D. Kostić je bio prepoznatljiv glas B92 i autor kritika koje su uticale na filmski ukus, kulturni život i poimanje, kako mejnstrim, tako i alternativne pop kulture u Beogradu i šire.

Izuzetno draga osoba i prijatelj na koga se uvek možete osloniti, Aleksandar D. Kostić bio je pravi predstavnik stare kosmopolitske škole ovdašnjih kulturnih radnika i aktivista, koji su uvek pomagali svima oko sebe da ostvare svoj san. U podršci drugima uvek se videla njegova romantična strana i velika želja da ovu sredinu učini boljim mestom za život. Ko god je to pokušavao, u njemu je našao pouzdanog saveznika kroz sve dileme i teškoće, a Kosta ništa nije radio napola. Uvek je bio tu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Film/TV

Sofi Fajns zatvara deveti Merlinka festival

Dodelom nagrada za najbolji igrani, dokumentarni i kratki film, nastupom Sonje Sajzor i projekcijom dokumentarnog filma "Grejs Džons" Sofi Fajns, večeras se u Domu omladine Beograd završava deveti Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka".

Film/TV sreda 13.12. 10:35 Komentara: 0
strana 1 od 1476 idi na stranu