Omaž u Kinoteci: Za Batu nije bilo malih uloga

Jugoslovenska kinoteka, nakon vesti o smrti Velimira Bate Živojinovića, otkazala je projekcije planirane za danas u svom muzeju, a umesto njih, prikazaće mali omaž tom legendarnom glumcu, preneo je sajt Seecult.org

Izvor: Beta
Podeli
Foto: FoNet
Foto: FoNet

Posetioci Muzeja Jugoslovenske kinoteke podsetiće se Živojnovićevih uloga u filmova "Tri" (1965) Aleksandra Saše Petrovića, "Breza" (1967) Ante Babaje i "Tren" (1978) Stoleta Jankovića.

Velika retrospektiva ostvarenja Bate Živojinovića, kako je najavljeno, biće priredjena u Jugoslovenskoj kinoteci u drugoj polovini juna, nakon Festivala nitratnog filma.

Ulaz na projekcije u Muzeju Jugoslovenske kinoteke je besplatan, a počinju u 17.00 sati.

Bata Živojinović bio je dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, koji mu je uručen 2010. godine na svečanoj akademiji, povodom njegovog 77. rođendana i 55 godina rada.

Živojinović je preminuo prošle noći u bolnici u Beogradu u 83. godini.

"Za velike glumce se kaže da nemaju velike i male uloge i Bata je bio takav glumac. Kao što je ostvario velike uloge u ratnim filmovima, umeo je da napravi briljantne minijature kao što je uloga Šintera u 'Tragovima crne devojke' ili uloga u filmu 'U raljama života' Rajka Grlića", rekao je raniji dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, podsetivši da je Živojinović igrao u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, na svim jezicima bivše Jugoslavije.

On je primetio da vlada mišljenje da je Živojinović najviše igrao u ratnim filmovima, ali da to nije tačno, jer oni čine svega 10-15 posto njegovog velikog i bogatog opusa.

"Sećam se kada sam prvo put video Batu na filmu 'Pesma sa Kumbare', vodili su nas sa školom da gledamo, a prvi put sam ga upoznao početkom sedamdesetih godina kada je bila "Mala Pula" u Domu omladine Beograd. Tek sam počeo kao urednik filmskog programa u Domu omladine i čovek mi je prišao, pitao me: Kako si, da li treba nešto da ti pomognem? I to jeste jedna od njegovih osobina, uvek je hteo da pomogne" prisetio se Zelenović.

On je podsetio da je Živojinović pomagao da se obnove škole, manastiri, crkve.

"Gradio je, a najduže je gradio svoju veliku kinoteku. Sa brojem filmova, koje je snimio, redak je primer umetnika u domaćim i evropskim razmerama", istakao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu