Počeo 12. festival "Sedam veličanstvenih"

Projekcijom nemačko-argentinskog filma "Još jedan tango" Hermana Krala, u punoj velikoj dvorani "Sava" Centra sinoć je počeo 12. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 Veličanstvenih".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.01.2016.

11:42

Počeo 12. festival
Foto: magnificent7festival.org

Osnivač festivala Zoran Popović je, pre projekcije, poželeo publici dobrodošlicu na "veličanstven praznik modernog dokumentarnog filma u Evropi". "Ovaj festival nas povezuje sa onim što je naša ideja o Evropi. Čini nam se da je čitav grad ovde, grad u smislu antičkih festivala koji su okupljali građane da uživaju u umetnosti i razmišljaju o onome što je važno u životu", istakao je Popović.

"Voleo bih da je preda mnom grad u kome se slobodno misli, slobodno govori i uživa u pravim vrednostima koje uzdižu iznad onoga što je prosek, sirova i surova realnost", dodao je Popović.

Selektor festivala Tue Stin Miler je rekao da je posebno vezan za film "Još jedan tango", jer mu je otac iz Buenos Airesa. "Zahvalan sam što sam deo ovog festivala već 12 godina. Divno je što smo otvorili i balkon sale, to je fascinantno", istakao je Miler. On je rekao da je već nekoliko dana u Beogradu i da je obišao nekoliko izložbi i koncerata.

"Mogu da kažem da je Beograd zaista grad umetnosti i kulture", dodao je on. Reditelj Herman Kral, čiji je film sinoć imao premijeru u Cirihu, našalio se sa publikom rečima: "Da li su vama rekli da ovo nije 'Star wars'", iznenađen punom salom".

On je slikao publiku, jer kako je rekao, niko mu neće verovati koliko je ljudi došlo da pogleda njegov dokumentarac. Kral je istakao da mu je drago što je upoznao osnivače festivala Zorana i Svetlanu Popović, "zadivljen time šta ljubav i posvećenost mogu da učine za film".

Do 4. februara na programu će biti ostvarenja "U smiraj života" Silvena Bigelajzena (Belgija/Izrael), "Melori" Helene Treštikove (Češka), "Lampeduza zimi" Jakoba Brosmana (Austrija/Italija/Švajcarska), "Don Žuan" Ježija Šlatkovskog (Švedska/Finska), "Braća" Vojćeha Starona (Poljska).

Na zatvaranju će biti prikazan spektakl "Palio" Kozime Spender. Autori dokumentarnih filmova održaće master klasove namenjene prvenstveno mladim autorima, ali otvorene za sve prijavljene putem interneta. Treću godinu zaredom, mladi autori imaju priliku i da predstave svoje aktuelne dokumentarne projekte u kratkoj "pitching" formi selektoru Mileru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: