"Mile protiv tranzicije" kao tema tribine u DOB-u

U subotu 31. maja u 19h u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda u okviru ciklusa "TV serije i serijali" tema će biti "srpski sitkom, parodizacija nacionalnog identiteta". Govore dr Aleksandra Milovanović, autorka serije tribina i kao gosti autori serije "Mile protiv tranzicije" Srđa Anđelić, Raša Andrić i dr.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

10:48

Default images

Za model naracije televizijskog sitkoma karakteristična je beskonačna repetitivnost zapleta, likova, tema, itd.
U svakoj epizodi novi „problem“ ili prepreka pokreće narativ, a komični obrti nastaju zbog načina na koji likovi pokušavaju da izađu na kraj sa tim „problemom“ ili preprekom. Glavna postavka komedije situacije ili sitkoma je da se stvari ne menjaju. Tako, na primer, u sitkomima likovi prave greške u svakoj epizodi, nauče lekciju, zaborave je i ponovo upadaju u iste ili slične nevolje u narednim epizodama. Jedan od najpopularnijih sitkoma kod nas je sitkom „Mile protiv tranzicije“ (2003–2007) koji i mnogo godina nakon premijernog televizijskog emitivanja i dalje ima kultni status.

Glavni zaplet TV serije „Mile protiv tranzicije“, idealano za sitkom, jeste borba da se svet u kojem glavni lik živi ne promeni (status quo). To je sitkom o srpskom nacionalnom mentalitetu i identitetu – jer Mile je svako od nas i svi smo mi Mile. On radi za sve nas, bučan je, nasilan, dovitljiv, politički (ne)korektan, od svake ideologije uzima šta mu se sviđa, koristi se svim mitovima i iluzijama koje Srbi imaju o svom istoriji, identitetu, mentalitetu, itd. Ovaj sitkom prožet je parodijom, ironijom, dvosmislenim porukama i značenjima. Mile nam se uvek direktno obraća, on analizira, razotkriva, smišlja strategije i stupa u borbu protiv komplikovanog sveta tranzicije, globalnih promena, politike, moći, novca, medija, lobija, itd. Ali, ako u svima nama postoji bar jedan deo Mileta, da li se svima nama onda, kao i Miletu u najavnoj špici, zvezda sa zastave EU precizno i duboko zabila posred čela i zauvek nas oborila ili borba za očuvanje našeg mentaliteta i identiteta još uvek traje?
dr Aleksandra Milovanović diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek za Filmsku i televizijsku montažu, a na istom fakultetu magistrirala na temu Filmski prostor van kadra i recepcija filma: teorijski model i doktorirala na temu Modeli naracije u žanru: filmski žanrovi i žanrovi televizijskih serija. Objavila knjigu Imaginarno polje filmske slike, čitanje i interpretacija (Zadužbina Andrejević, 2011) i ko-autor je Pojmovnika TV serija uz knjigu Televizijske serije (Klio, 2013). Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS). Radi kao istraživačica na internacionalnom projektu Screening Socialism. U okviru programa tribina Doma omladine u Beogradu 2013. i 2014 godine autorka je niza tribina pod zajedničkim naslovom Televizijske serije. Objavila je radove Od percepcije ka recepciji filmske slike, estetski i psihološki model (Lipar, 2013), Model naracije u savremenim televizijskim serijama i serijalima (FDU, 2013), Od gledalačke kulture ka kulturi učestvovanja, konvergencija i komplementarnost savremenih medija (Filološki fakultet u Beogradu, 2013), Dokumentarni film i Holokaust, istorijska kontektualizacija dokumentarnih filmova o Jasenovcu (FDU, 2014), itd. Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim konferecijama sa radovima kao što su Genre-hybridization and Cross-media Narratives (Srbija, 2011), Blurred Boundaries of Contemporary, Television Series and Serials Four Stages of Development (Portugalija, 2012), Ekrani – mediji – kultura, Veličina i mobilnost ekrana u savremenoj kulturi i medijima (Srbija, 2013), Serbian Sitcom, Comedy of Mentality and Identity (Rumunija, 2013), Socialist Family Sitcom, Bridging the East/West Devide in 1970s (Nemačka, 2013), itd.

U svojoj bogatoj montažerskoj karijeri Aleksandra Milovanović montirala je veliki broj dokumetarnih filmova, serija i serijala među kojima su najznačajniji: Cinema Komunisto (Mila Turajlić, 2011, koji je osvojio 18 nagrada u zemlji i svetu), Vukovar, poslednji rez (Janko Baljak, 2006), Milutin Milanković, putnik kroz vasionu i vekove (Dušan Vuleković, 2007), Srbija u kontejneru (Janko Baljak, 2004), Otmica (Ivan Markov, 2003), dokumentarno-istraživački serijal Insajder (Brankica Stanković: Službena tajna (2008), Državna (zlo)upotreba (2009), (Ne)moć države (2010), Prevara veka (2011), Kupoprodaja zdravlja (2011), Patriotska pljjačka (2012), Rudnik dugova (2013)), itd. Dobitnica je nagrada za montažu za filmove: Pojačaj nulu (Subotica, 1998), Vukovar, poslednji rez (Beograd, 2006) i Cinema Komunisto (Novi Sad, 2011). Trenutno radi kao majstor montaže na RTV B92 i kao saradnik u nastavi na predmetima Istorija filma i Teorija filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: