Ko odlučuje o nagradama u Kanu 2014?

Novozeladska rediteljka Džejn Kempion biće predsedavajuća žirija Kanskog filmskog festivala koji će činiti pet žena i četiri muškarca. Biće to prvi put da ovaj festival ima većinski "ženski" žiri od 2009. godine.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2014.

14:51

Default images

Najprestižniji filmski festival na svetu, koji je danas saopštio sastav žirija, često je kritikovan zbog marginalizovanja žena na filmu. Kempion je, podseća Rojters, jedina režiserka koja je osvojila najveću nagradu Kanskog festivala - Zlatnu palmu za svoj film "Klavir" iz 1993.

U žiriju će biti i američka režiserka Sofija Kopola i glumice Kerol Buke iz Francuske, Lejla Hatami iz Irana i Jeon Do-jeon iz Južne Koreje. U žiriju će se naći i američki glumac Viljem Defo, meksički glumac i reditelj Garsija Bernal, kineski reditelj Džija Džanke i danski sineasta Nikolas Vinding Refn.

Dva od 18 filmova koji se takmiče za Zlatnu palmu režirale su žene - "Still the Water" japanske režiserke Naomi Kavase i "Le Meraviglie" Italijanke Alis Rohrvaher.

67. Kanski filmski festival trajaće od 14. do 25. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: