Najbolji film svih vremena ponovo u bioskopu

Kultni film “Vrtoglavica” (Vertigo) Alfreda Hičkoka biće prikazan, uz prateću tribinu, 1. aprila u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu. I ne, u pitanju nije prvoaprilska šala.

Kultura

Izvor: Izvor: Mladen Savkoviæ, B92

Nedelja, 30.03.2014.

12:28

Default images

Da li je “Vrtoglavica” najbolji film svih vremena svakako je tema za debatu. Međutim, ovaj film našao se na vrhu liste najboljih ostvarenje sedme umetnosti koju je 2012. objavio prestižni časopis “Sight & Sound”.

Lista ovog časopisa, koju glasanjem kreiraju neka od najvažnijih imena iz sveta filma, smatra se jednom od najrelevantnijih. Iako je na prethodnim izdanjima liste prvo mesto pripadalo “Građaninu Kejnu” Orsona Velsa, još uvek aktuelna lista iz 2012. na prvo mesto svrstava upravo Hičkokovu “Vrtoglavicu”.

-- Pročitajte i "Vrtoglavica" najbolji film ikada --

U sastavljanju liste koju “Sight & Sound” objavljuje jednom u deset godina, učestvovalo je 846 međunarodnih kritičara i filmadžija. Odmah po objavljivanju lista je izazvala, sasvim očekivano, lavinu komentara.

Zanimljivo je da se među prvih deset ostvarenja na listi nije našao nijedan film snimljen posle 1968. godine. Još zanimljivije je da, kada je “Sight & Sound” objavio lične izbore reditelja Vudija Alena, Frensisa Forda Kopole, Majkla Mana, Martina Skorsezea i Kventina Tarantina, niko od njih prvo mesto nije dodelio “Vrtoglavici”, ali ni “Građaninu Kejnu”.

-- Pročitajte i Ko je glasao za vrtoglavicu? --

Priliku da pogledaju “Vrtoglavicu” na velikom platnu, u omiljenom bioskopskom mraku, ljubitelji filma imaće 1. aprila u 18 časova, kada će film biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nakon projekcije, u 20:30 časova zakazana je i tribina o filmu na kojoj će govoriti prof. Slobodan Mijušković, filmski reditelj Slobodan Šijan i predstavnice MakroArta, istoričarke umetnosti Milana Petrović, Danica Spasojević i Jelena Petrović. Film “Vrtoglavica” premijerno je prikazan 9. maja 1958. godine u San Francisku. Glavne uloge u ovom psihološkom trileru igraju Džejms Stjuart, Kim Novak i Barbara Bel Gades. Film prati penzionisanog policajca koji biva angažovan da prati misterioznu ženu, ali se tokom zadatka zaljubljuje u nju.

Kritičari su bili prilično rezervisani prema ovom ostvarenju nakon premijere, pa ječak i Hičkok izrazio manje nezadovoljstvo konačnim učinkom.

U neverovatnom, dvanaest sati dugom intervjuu, koji je sa Hičkokom vodila filmska legenda Fransoa Trifo, reditelj “Vrtoglavice” kao jedan od razloga za nezadovoljstvo navodi upravo glavnog glumca Džejmsa Stjuarta. Hičkok je, naime, bio nezadovoljan njegovim izborom, i tvrdio je da je tada pedesetogodišnji Stjuart bio prestar da ubedljivo igra partnera dvadeset pet godina mlađoj Kim Novak.

Međutim, ispostavilo se da je “Vrtoglavica” poput vina, sa godinama biva sve bolja. Tako je i na listi časopisa “Sight & Sound” strpljivo, ali uspešno napredovala tokom godina. Kada se prvi put našla na listi, zauzimala je 7. mesto. Na četvrtu poziciju dospela je 1992, da bi deset godina kasnije zauzela drugo mesto, a vrh liste osvojila je 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: