“Enderova igra” i “Keri” otvaraju Sinemaniju

Dvadeset i prvu filmsku reviju Sinemanija (Cinemania) večeras u Sava centru otvoriće naučno-fantastična avantura "Enderova igra" južnoafričkog reditelja Gevina Huda.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

09:08

Default images

Publika će do 3. novembra imati priliku da pogleda devet filmskih ostvarenja najrazličitijih žanrova, posle čega će se svi oni naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Tako će tokom prvog dana biti prikazana “Enderova igra”, film koji je Gevin Hud snimio na osnovu istoimene knjige Orsona Skota Karda.

Radnja prati izuzetno darovitog dečaka Endera, koji će biti izabran za elitno vojno školovanje kako bi spasao svet uništen u ratu protiv vanzemaljaca. Naime, samo način na koji deca razmišljaju i reaguju može da spasi čovečanstvo, pa se tako Ender nalazi u centru spasilačke misije.

Za svoje delo pisac Orson Skot Kard izjavio je da ga je zbog kompleksnosti nemoguće pretočiti ga u film. Filmska kritika beleži da reditelj Hud nudi zanimljivu verziju priče koja drži pažnju, ali ne uspeva da podstakne na razmišljanje na način na koji to čini knjiga.

Uz mlade Asu Baterflajda i Hejli Stejnfild, glavnu ulogu u ovom filmu tumači i Harison Ford. Prvi dan Sinemanije obeležiće i domaća premijera horora “Keri”, snimanog prema motivima istoimenog romana Stivena Kinga iz 1974. godine. Prva i sada već kultna verzija “Keri” snimljena je 1976, u režiji Brajana De Palme, a decenijama kasnije doživljava svoj rimejk sa Kloe Grejs Morec u glavnoj ulozi.

Ovo je zastrašujuća priča o devojci koju vršnjaci ne prihvataju i koja postepeno otkriva da ima telekinetičke moći. Inspirisan stvarnim slučajevima povučenih devojaka iz svojih srednjoškolskih dana, King je majstorstvom pripovedanja postavio ime Keri za sinonim poniženja, represije i osvete.

“To je najosetljivija uloga, koju ću verovatno ikada igrati u mojoj karijeri”, rekla je Grejs Morec i dodala: “Sa jedne strane zastrašujuće je prikazati sve to, ali opet sa druge, to će biti neka vrsta buđenja za mene, jer nisam pre ovog filma imala priliku da iskažem toliki raspon emocija pred kamerom.”

Uprkos velikoj reklamnoj kampanji, “Keri” nije uspela da oduševi američku filmsku kritiku, a ni publiku, pa je tako početak bioskopske distribucije širom SAD prošao uz mlak prijem publike. To nije zasmetalo britanskom BBC-u da svrsta “Keri” na listu filmova koje vredi gledati ove jeseni.

Cena karata za filmske projekcije na Sinemaniji je 350 RSD, a filmovi će biti prikazivani u terminima od 19h (Enderova igra) i 21:30h (Keri), bez repriznih termina. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: