Kinoteka otvara vrata 2. septembra

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je, nakon posete Arhivu Jugoslovenske kinoteke u Košutnjaku, da je zadivljen svime što je video i da su obavljena rekonstrukcija i modernizacija Arhiva putokaz kako treba raditi.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

19:27

Default images

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović sa saradnicima pokazao je ministru i šefu njegovog kabineta Miroslavu Jankoviću depoe koji su u proteklih nekoliko godina građeni ili obnavljani, a sada su svi opremljeni naprednom tehnologijom za adekvatno čuvanje velikog filmskog blaga.

Gosti su videli i Centar za digitalnu restauraciju kopija i savremene montažne stolove, nabavljene iz donacija stranih zemalja koje visoko cene Jugoslovensku kinoteku.

"Ovo je zaista jedno herojsko delo. Zaista sam oduševljen onim što sam video, iznad svakog očekivanja", izjavio je ministar nakon jednosatnog obilaska.

"Meni je čast da poznajem vas koji ste u tome učestvovali, i to u vreme kada je sve rušeno. Prosto sam zapanjen šta mogu da urade entuzijazam i posvećenost u zaista teškim uslovima. To je svetski uspeh, domet kojim bi se i mnogo veća država ponosila", istakao je on.

Petković je rekao da je to i "putokaz kako treba da se radi", dodajući da je uzbuđen zbog svega što je video i da će lično često biti gost Kinoteke.

"Želeo bih da Ministarstvo kulture takođe doprinese materijalnim sredstvima ono što može. Što se tiče digitalizacije, vidim da moderna tehnologija vrlo brzo napreduje. Ako niste u mogućnosti da je ispratite, mi smo tu da pomognemo", izjavio je on.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, "ovako nešto pomoći - to treba da bude čast, ne samo da bude obaveza".

Na pitanje kada će biti useljena i zgrada Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, odgovorio je da bi "to trebalo da se desi negde u oktobru".

"U budžetu nisu planirana dodatna sredstva, ali Ministarstvo kulture je spremno uvek da uloži za ovako nešto", rekao je Petković.

Pomoćnik direktora Kinoteke za finansijske poslove Ljubinka Terzić precizirala je da je "90 posto stvari vezanih za tehnički prijem tog objekta dovedeno do kraja".

Što se tiče Arhiva u Košutnjaku, ona je rekla da su u narednom periodu potrebni novi skener, kao i novi depoi, zbog stalnog pristizanja novih materijala u fondove Kinoteke. Ta investicija je u planu za iduću godinu, a dobro bi bilo i da se postavi nova ograda oko celog kompleksa Arhiva.

O aktivnostima i planovima Kinoteke ministra su, pored direktora Zelenovića, upoznali upravnik Arhiva Aleksandar Erdeljanović i upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković.
Foto. Tanjug
Upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković najavio je da će redovne filmske projekcije u kultnoj sali u Kosovskoj ulici ponovo početi 2. septembra.

Program posle letnje pauze nastavlja se u nedelju filmovima u počast autora koji su preminuli tokom ove godine. To su reditelj i scenarista Kris Marker ("Kej" i "12 majmuna"), pisac Gor Vidal ("Kaligula") i scenarista Frenk Pirson ("Hladnoruki kažnjenik").

Za 3. septembar najavljen je ciklus kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova kompanije "Fiks fokus", kojim se obeležva 20 godina rada jedne od naših prvih privatnih producentskih kuća.

Tucaković je istakao da Kinoteka nastavlja saradnju sa pozorišnim festivalom Bitef. Ove jeseni tradicionalni ciklus "Bitef na filmu" ima podnaslov "Izlet u istinu - Diktatori" i obuhvata sedam igranih i dokumentarnih ostvarenja.

Od 14. do 17. septembra, u selekciji Vere Konjović, prikazivaće se "Hitler - poslednji dani", "Umreti u Madridu" (o španskom građanskom ratu), "Zakletva" (o dobu Staljina)...

Cilus "Kultni filmovi" ponudiće publici tokom septembra dva poglavlja nazvana "Amerikana" i "Toliko loši da su dobri".

"Amerikanu" 8. septembra otvara "Plavi somot" Dejvida Linča, a 12. septembra zatvara "Katanac za bol" Ketrin Bigelou.
Foto: Tanjug
Drugo poglavlje, naslovljeno po junacima filmova, traje od 18. do 23. septembra, a na repertoaru su "Zardoz" Džona Burmana, "Modesti Blejz" Džozefa Louzija, "Banda Kola Jangera i Džesija Džejmsa" u režiji Filipa Kaufmana...

Pažnju privlači i ciklus "Velike ekranizacije stranih klasika u ruskoj kinematografiji", od 24. do 28. septembra, sa deset filmova od kojih se neki prvi put prikazuju u Beogradu.

Među njima su "Deca kapetana Granta" Žila Verna, iz 1936. godine, Balzakova "Evgenija Grande" (1960), Tvenove "Avanture Haklberi Fina (1973)...

Tucaković je za kraj narednog meseca najavio poslasticu za filmofile povodom 100 godina od rođenja slavnog italijanskog autora Mikelanđela Antonionija (1912-2007).

Upravo na dan njegovog rođenja 29. septembra biće prikazani čuveni filmovi iz 60-ih godina "Noć" i "Uvećanje".

Spisak tradicionalnih "In memoriam" projekcija ovoga puta je, nažalost, veoma dug. Muzej kinoteke podsetiće kroz filmove na stvaraoce koji su preminuli ove godine.

Uz već pomenute Markera, Vidala i Pirsona, to su Dragovan Jovanović, Kaneto Šindo, Kristofer Čalis, Nora Efron, Rej Bredberi, Piter Karsten, Karlo Rambaldi i Toni Skot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: