Ko će se naći u trci za Oskara?

Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije proglasiće 27. avgusta nacionalnog kandidata za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2012. godini.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 26.08.2012.

20:57

Default images

U konkurenciji su filmovi "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića (producent "Novafilm"), "Parada" Srđana Dragojevića ("Delirium doo") i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića ("Filmkombajn").  Te filmove prijavili su njihovi producenti i svi ispunjavaju uslove koje propisuje Američka filmska akademija.

Izbor domaćeg kandidata za Oskara izazvao je prethodnih dana polemiku u javnosti. Reditelj Dragojević tvrdi da postoji sukob interesa, jer je Paskaljević donedavno bio predsednik AFUN-a. 

Celokupa procedura, prema Dragojeviću, izgleda “kao kada neki vlasnik kompanije konkuriše na opštinskom tenderu za javne nabavke, a pritom zna da je predsednik opštine takođe odlučio da sa svojom firmom konkuriše na istom tenderu.”

“Kad sam dao prijavu za film ja sam dao taj otkaz, ponudio ostavku. Iskreno, snimio sam toliko filmova, ja sam prvenstveno režiser, a to je samo jedna društvena funkcija. To što Dragojeviću to smeta, što pokušava da me diskvalifikuje, to je jedno nasilje koje ne mogu da prihvatim”, kazao je Paskaljević u intervjuu za B92.

Sa druge strane, predsedništvo AFUN-a navodi da "ne postoji ni institucionalni ni faktički mehanizam kojim bi bilo koji član Akademije, pa ni Paskaljević, kao prvi među jednakima, mogao ili želeo da utiče na stručni i estetski stav članova Stručnog odbora".

Uprkos svemu, Dragojević navodi da neće odustati od trke za ovo prestižno priznanje.

Odluku o srpskom kandidatu doneće 15 članova Stručnog odbora AFUN-a, koji ovog vikenda pregledaju i ocenjuju prijavljene filmove.

Članovi su glumci Ružica Sokić, Irfan Mensur, Zoran Cvijanović, reditelji Darko Bajić, Petar Lalović, Ljubomir Radičević, direktor fotografije Radoslav Vladić, kompozitor Kornelije Kovač, dizajner lica Stanislava Zarić, filmolog Maja Volk, montažer Jelena Ðokić, kostimograf Ljiljana Dragović, scenarista Jovan Marković, dizajner tona Branko Ðorđević i producent Dejan Vražalić.

Koji film je Vaš favorit?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: