Preminuo režiser Miomir Stamenković

Filmski reditelj i jedan od pionira srpskog filma Miomir Miki Stamenković preminuo je 20. decembra u Beogradu u 84. godini života, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Izvor: Beta
Podeli

Stamenković je režirao filmove "Vuk sa Prokletija", "Opasni trag", "Klopka za generala", "Devojački most", "Lager Niš" i druge.

Igrani filmovi Mikija Stamenkovića među prvim su žanrovskim ostvarenjima u domaćoj kinematografiji, a bili su posvećeni ratnim, partizanskim i kriminalističkim temama.

Stamenkovićeva režija isticala se lakoćom i dinamikom pripovedanja i izlaganja, kao i delikatnom tematikom, a ostavio je neizbrisiv trag i u domenu dokumentarnog filma.

Poznata je njegova trilogija o pobedničkom i stradalaničkom pohodu srpske vojske u prvom svetskom ratu "Marš smrti", "Marš pobede" i "Jugoslavija po volji naroda".

Jedan je od osnivača "Festivala filmskog scenarija" u Vrnjačkoj banji i njegov dugogodišnji umetnički direktor.

Stamenković je dobitnik mnogih filmskih nagrada i priznanja. Nosilac je Ordena rada sa Zlatnim vencem. Za celokupno stvaralasstvo dobio je 2002. godine, od svog rodnog grada Kruševca "Nagradu za životno delo".

Filmski festival u Sopotu Stamenkoviću je takodje uručio nagradu za životno delo, a dobio je i Plaketu Jugoslovenske Kinoteke, Povelju Udruženja filmskih umetnika Srbije za doprinos srpskoj kinematografiji i priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Datum i mesto sahrane Miomira Stamenkovića biće naknadno objavljeni.

Film/TV

Filmovi koji nas očekuju u 2012.

Filmovi Kventina Tarantina, Roberta Patinsona, Danijela Krejga i Dejvida Kronenberga neki su od najiščekivanijih filmova 2012. godine prema mišljenju uredništva britanskog lista "Indipendent".

Film/TV subota 31.12. 22:20 Komentara: 9

Runi Mara - od bogatašice do Lizbet

Glumici Runi Mara bila su potrebna dva i po meseca i pet probnih snimanja da bi dobila ulogu Lizbet Salander u holivudskoj ekranizaciji romana Stiga Lašona "Muškarci koji mrze žene" koji će se u beogradskim bioskopima pojaviti 5. januara.

Film/TV subota 31.12. 18:41 Komentara: 2

Novogodišnja noć na TV B92

31. decembra u 20.30h televizija B92 započinje odbrojavanje do Nove godine. Specijalni voditelji kroz novogodišnju noć biće ekipa Velike Srbije koja će nam najavljivati pojedine delove programa.

Film/TV subota 31.12. 18:15 Komentara: 4

“Montevideo” od januara na RTS-u

Televizijska serija ''Montevideo, Bog te video'' reditelja Dragana Bjelogrlića rađena u produkciji ''Intermedija netvorksa'' počeće da se prikazuje u januaru 2012. godine na prvom programu RTS-a, najavila je na konferenciji za novinare novinarka Majda Ropret-Filipović.

Film/TV sreda 28.12. 15:24 Komentara: 2

Počela trka za Oskare

Američka filmska akademija poslala je glasačke listiće svojim članovima kako bi nominovali takmičare u svim kategorijama za prestižnu nagradu Oskar, prenele su danas agencije.

Film/TV sreda 28.12. 11:43 Komentara: 0
strana 1 od 53 idi na stranu