Zdravko Randić (1925-2010)

Zdravko Randić, filmski reditelj i jedan od pionira srpskog filma umro je u Beogradu, u sredu 28. jula 2010. godine u 85. godini života.

Podeli

U saopštenju Udruženja filmskih umetnika Srbije povodom smrti Zdravka Randića stoji da je svoje ime i svoje filmsko autorsko delo na trajan načini upisao u istoriju srpskog filma i jedan je od pionira srpske kinematografije, sa kojim je ona stasavala i krčila puteve svoje planetarne afirmacije.

“I po značaju i po vrednosti autorski opus Zdravka Randića pripada onom razdoblju srpskog filma u kojem se ovaj pročuo i snažno potvrdio ne samo na domaćoj kulturnoj sceni nego i u širim evropskim okvirima, a koje se danas, sve češće, naziva - Periklovim dobom srpskog filma. Filmsko delo Zdravka Randića jedan je od stožernih stvaralačkih beočuga toga vremena i njegove kulturne afirmacije.“

“Zdravko Randić je svojim neumornim i nesebičnim društvenim radom doprinosio uređenju kinematografskog života u nas, i po tome ostaje pregalački uzor, navodi se u saopštenju.“

Zdravko Randić je debitovao filmom „Cipelice na asfaltu“, sredinom pedesetih, a svoje najznačajnije filmove, „Opklada“ i „Tragovi crne devojke“, snimio je sedamdesetih godina prošlog veka u poetskom ključu srpskog crnog realizma, a po scenarijima Živojina Pavlovića i Aleksandra Tišme. Deo njegove stvaralačke zaostavštine jesu i filmovi „Zemljaci“ i „Leptirov oblak“.

Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Film/TV

Propeler Motovuna za "Oktobar"

Svečanom dodelom nagrada u Motovunu je završeno 12. izdanje "Motovun film festivala", a peruanski film "Oktobar" reditelja Daniela i Diega Vege dobitnik je glavne nagrade, "Propelera Motovuna".

Film/TV subota 31.07. 10:54 Komentara: 0

"Interakcija 2010"

U Požegi je počeo peti Međunarodni studentski filmski kamp "Interakcija 2010" u kojem učestvuje 20 studenata filmskih akademija iz 14 zemalja.

Film/TV četvrtak 29.07. 15:32 Komentara: 0
strana 1 od 48 idi na stranu