Nagrade Sarajevo film festivala

Na upravo završenom 15. po redu Sarajevo film festivalu, četiri glavne nagrade dobili su filmovi iz Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 22.08.2009.

20:00

Default images

Film srpskog reditelja Vladimira Perišića "Obični ljudi" dobio je nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji dugometražni igrani film na 15. "Sarajevo film festivalu".

"Srce Sarajeva" za najboljeg glumca dobio je Relja Popović, tumač glavne uloge u "Običnim ljudima". U konkurenciji dokumentarnih filmova istu nagradu osvojio je film "Kavijar konekšn" autora Dragana Nikolića. Pored toga, nagradu za ljudska prava dobio je dokumentarac "Vrela krv" reditelja Marka Mamuzića.

"Film 'Obični ljudi', kao blistavi trenutak kinematografije, istražuje univerzalnu zloupotrebu mladih muškaraca u vojsci", navodi se na sajtu SFF-a obrazloženje međunarodnog žirija, čija je predsednica bila slavna glumica Mirjana Karanović.

Film je snimljen u srpsko-francusko-švajcarskoj koprodukciji. Premijera je bila proletos u Kanu.

Nagradu za najbolji igrani film SFF-a prati novčani iznos od 25.000 evra, koji obezbeđuje Veće Evrope, za najboljeg glumca 2.500 evra, a za dokumentarce po 3.000 evra, koje daje Savezno ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.

Specijalnu nagradu žirija dobio je grčki film "Očnjak" reditelja Jorgosa Lantimosa, dok je "Srce Sarajeva" za najbolju žensku ulogu pripalo glumicama iz tog filma Ageliki Papuliji i Mari Coni.

Dokumentarce je ocenjivao drugi žiri, čiji je predsednik bio bosanski fotograf Zijah Gafić.

U selekciji kratkih filmova žiri, čija je predsednica bila direktorka festivala u Edinburgu Hana Mek Gil, glavnu nagradu je dodelio hrvatskom filmu "Tulum" reditelja Dalibora Matanića.

Specijalno priznanje “Srce Sarajeva” uručeno je izvršnom direktoru MDM fonda Manfredu Schmidtu, kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj industriji i podršku razvoju SFF-a.

U završnici SFF-a dodeljene su i nagrade Cinelinka, koprodukcijskog marketa koji je privukao 70 projekata iz 14 zemalja jugoistočne Evrope, od kojih je 19 najboljih odabrano po jačini priče, umetničkom potencijalu autora i ukupnom potencijalu za međunarodno finansiranje i distribuciju.

Među nagradjenim filmovima na Cinelinku su bugarski “Zincograf” Javora Gardeva, “The Scab” Srđana Vuletića i “The Key” Timura Makarevića iz Bosne i Hercegovine, “The Exchange” Erana Kolirina iz Izraela i “Come To My Voice” Huseyina Karabeya iz Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: