Danas se obeležava Svetski dan poezije

Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen Svetski dan poezije, koji je 1999. godine pod sloganom "Dijalog među civilizacijama posredstvom poezije" proglasio Unesko.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji citanja, pisanja, objavljivanja i ucenja poezije u citavom svetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta", obrazložio je Unesko svoju odluku 1999. godine.

Kulturni centar Beograda pridružio se slavljenju poezije 2001. godine festivalom "Svetski dan(i) poezije", koji će ove godine biti održan od 21. do 23. marta na više lokacija. Akcenat će biti na odnosu društvenog konteksta i pesničke produkcije, poezije i drugih umetnosti, te ovogodišnja manifestacija ima za cilj da pokaže moderne vidove predstavljanja poezije u vidu izložbi, uličnih umetničkih intervencija, performansa.

Program će obuhvatiti i klasične forme kao što su čitanja/slušanja poezije, razgovori o statusu savremene poezije, a nazivom manifestacije "Republika Poezije" organizatori žele da pokažu da je poezija ponovo u ovom delu sveta postala "autonomna simbolička teritorija". Gosti festivala će biti Džerom Rotenberg (SAD), Gerhard Falkner (Nemačka), Marija Gracija Kalandrone (Italija), vizuelne umetnice i pesnikinje Ursula Kisling i Maki Stolberg (Austrija), Vlado Martek i Miloš Đurđević (Hrvatska), Ljiljana Dirjan (Makedonija), Jaka Železnikar i Janez Strehovec (Slovenija), Šejla Šehabović (BiH).

Uvod u festival predstavlja izložba video-radova, objekata, crteža i poezije Vlada Marteka u galeriji "Podrum" (KCB), prvog dana manifestacije Železnikar će u Biblioteci grada Beograda održati radionicu kreativnog pisanja pod nazivom "Miris internet poezije: izrazi se programskim kodom".

Falkner će predstaviti svoje poetske video-radove u KCB-u i učestvovati u "Književnom kafeu" u Gete institutu, dok će austrijske umetnice na više lokacija u Beogradu formirati privremene "teritorije" poezije za sve one koji su raspoloženi da eksperimentišu sa stihovima, rečima i slovima kao vizuelnim znacima. Strehovec će predstaviti koncept "nove medijske pesme" i digitalnu književnost, deo programa festivala biće održan u klubu "Polet" (Cetinjska 15) i "Magacinu" (Kraljevića Marka 4), a razgovori učesnika biće posvećeni društvenom i političkom statusu poezije, odnosu poezije i vizuelne umetnosti, kao i odnosu poezije i feminizma. Udruženje književnika Srbije organizovaće sutra miting poezije na kome će učestvovati veliki broj posnika, a domaćini susreta biće Miljurko Vukadinović i Duška Vrhovac.

Zadužbina "Dositej Obradović", u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, organizuje na sceni "Raša Plaović" program "Pesničko podne" koji će biti posvećen Jovanu Steriji Popoviću, Tanji Kragujević i Miroslavu Maksimoviću.

O pesnicima će besediti književni kritičari Radivoje Mikić i Vasa Pavković, a stihove će govoriti glumci Andreja Maričić, Biljana Đurović i Hadži Nenad Maričić. U muzičkom programu učestvovaće solista Beogradske opere Mihailo Šljivić. Svetski dan poezije Matica srpska i Biblioteka Matice srpske obeležiće programom posvećenim Matiji Bećkoviću, a o priznatom pesniku i akademiku govoriće prof. dr Jovan Delić, Ivan Negrišorac i Selimir Radulović.

Bećković će održati besedu o poeziji i govoriti svoje stihove. U muzičkom delu programa učestvuje Mladen Jovičić Miško uz pratnju Saše Kočića.

Ostalo

Seminar “Znakovni muzej” u MIJ-u

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Asocijacijom tumača znakovnog jezika i Gradskom organizacijom gluvih, 5. aprila organizovaće prvi seminar "Znakovni muzej", posvećen razvoju veština muzejskih stručnjaka neophodnih za uspostavljanje kvalitetnije saradnje sa zajednicom gluvih.

Ostalo sreda 30.03. 14:38 Komentara: 0

Poziv za umetnički konkurs “Crna kutija”

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pozivaju autore da učestvuju na konkursu za umetničke radove Crna kutija / Black Box, koji će biti predstavljeni u okviru predstojećeg Mikser festivala, od 8. do 12. juna 2016, na ulicama Savamale.

Ostalo sreda 30.03. 12:59 Komentara: 1

Omaž Draganu Nikoliću

Od 1. do 3. aprila u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće održan program „Omaž Draganu Nikoliću – velikanu jugoslovenske i srpske kinematografije“.

Ostalo sreda 30.03. 11:45 Komentara: 1
strana 1 od 37 idi na stranu