"Matija Ban – letnji dan" – džez i filmovi u parku

Prvi jednodnevni urbani festival "Matija Ban - letnji dan" biće održan u parku u Požeškoj ulici u Beogradu u nedelju 12. jula, najavili su danas organizatori.

Izvor: Tanjug
Podeli

Po ugledu na evropske kvartovske i parkovske manifestacije predviđen je dvodelni muzički i filmski program, koji je organizovala opština Čukarica uz pomoć džez scene Ustanove kulture Parobrod - Das Boot.

Od 12 do 16 sati nastupiće odabrani line up prestoničke džez scene, dokazan kako u renesansi klabinga tog muzičkog žanra, tako i nastupima od Beogradskog džez festivala do Jevremove ulice susreta.

Reč je o Milan Petrović kvartetu, bendovima Serbian Jazz Bre, Beogradski Diksilend orkestar i sastavu Vlada Maričić bend sa Tanjom Jovićević.

U koprodukciji sa distributerima Kon film i Blitz, na najvećem video platnu u zemlji, od 20 do 24 sata posetioci će imati priliku da pogledaju fim Predraga Stojića "Off" “sa Nikolom Đuričkom i Ljubom Bandićem.

Biće prikazan i ovogodišnji svetski blokbaster - ljubavna melodrama "The age of Adeline"“ sa Blejk Lavil i Harison Fordom.

Matija Ban (1818 - 1903) bio je jedan od najistaknutijih srpskih i jugoslovenskih intelektualaca 19. i 20. veka.

Rođen Dubrovčanin, po dolasku u Beograd bio je sekretar Srpske kraljevske akademije nauka, pedagog na dvoru kneza Aleksandra Karađorđevića, značajan dramski klasicistički pisac istorijske tematike.

Kao prvi stanovnik nove gradske naseobine simbolički je odredio naziv današnjeg urbanog jezgra Čukarice - Banovo brdo, te je ova manifestacija delimično i u njegovu čast, navode organizatori.

strana 1 od 46 idi na stranu