Oslobođenje Beograda, okom filmske kamere

Izložba pod nazivom "Oslobođenje Beograda, okom filmske kamere" otvorena je 17. oktobra u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

Pored klasične postavke fotografija - kadrova iz filmova o oslobođenju Beograda, izložba obuhvata multimedijalnu prezentaciju, a među eksponatima su i filmske kamere i foto aparati iz tog perioda.

Vesić je je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da otvori izložbu na kojoj je oslobođenje Beograda zabeleženo okom filmske kamere.

"To su su snimci koje su napravili sovjetski i partizanski snimatelji, kao i građani koji su imali kamere i tako uspeli da sačuvaju od zaborava ono što se dešavalo u Beogradu u oktobru pre 70 godina", rekao je na otvaranju izložbe predsednik Organizacionog odbora za proslavu 70 godina od oslobođenja Beograda Goran Vesić .

Ti filmovi se čuvaju u Kinoteci, a ona ih je pretvorila u fotografije koje građani mogu putem mobilnih telefona ponovo da vide, a takođe da preuzmu filmove iz kojih su one izvučene. Ovu tehnološku novinu Kinoteka je prvi put prezentovala na izložbi povodom obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, dodao je on.

"Zahvalan sam Kinoteci na tome. Ovo je još jedna u nizu manifestacija koje su organizovane u okviru proslave oslobođenja Beograda. Istovremeno je prilika da građani koji do sada nisu bili u novoj Kinoteci vide kako je urađena zgrada. To je zaista na svetskom nivou i time možemo da se ponosimo", rekao je Vesić, podsetivši da je u tom zdanju nekada bila Beogradska opština.

V.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da se ta kulturna institucija sa velikim zadovoljstvom uključila u ovu značajnu proslavu.

"Ovo je nova etapa u razvoju Kinoteke i prezentovanju onoga što mi čuvamo. Svaka od izloženih fotografija je jedan kvadrat iz filma. To su uglavnom fotografije koje građani nisu bili u prilici da vide. Sada putem mobilnih telefona ili tableta može da se preko fotografije pozove i odgleda čitav film iz kojeg je ta fotografija", objasnio je on.

"To celoj izložbi daje novu dimenziju, što i priliči ustanovi kakva je Kinoteka", naglasio je Zelenović.

-- Pročitajte i Kinoteka čuva aspekt pamćenja našeg naroda --

Autor izložbe je upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljanović sa saradnicima, a biće otvorena do kraja oktobra.

Pored toga, u novom zdanju i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici održavaće se projekcije dokumentarnih filmova o bitkama tokom Drugog svetskog rata i o borbama za oslobođenje Beograda.

strana 1 od 24 idi na stranu