Bijenale: "Zlatni lav" za Južnu Koreju

Južna Koreja osvojila je Zlatnog lava za najbolji paviljon na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji, koje je svečano otvoreno 7. juna i traje sve do 23. novembra.

Izvor: SEEcult.org Venecija
Podeli

Srebrnog lava dobila je čileanska izložba, dok je za najbolji istraživački projekat na temu “Fundamentals” (Osnove), koju je zadao umetnički direktor Bijenala Rem Kolhas (Koolhaas), nagrađen španski arhitekta Andre Žak (Andres Jaque) i njegov Ofis za političke inovacije - za projekat koji je predstavljen na izložbi “Monditalia”, posebnom delu centralne međunarodne izložbe 14. Bijenala, prenosi SEEcult.

U konkurenciji 65 nacionalnih paviljona, posebne pohvale dobili su kanadski, francuski i ruski, a žiri je tri specijalna priznanja dodelio i autorima još tri projekta predstavljena u sekciji “Monditalia”.

Među njima je i mlada arhitektica Ana Dana Beroš iz Hrvatske, pohvaljena za projekat “Intermundia” koji je predstavljen na izložbi u Arsenalu.

Specijalnu pohvalu dobio je i projekat “Radical Pedagogies: Action-Reaction-Interaction” profesorke istorije i teorije arhitekture na Prinstonu Beatric Kolomine (Beatriz Colomina) i grupe njenih doktoranata, te projekat “Italian Limes” grupe Folder (Marco Ferrari, Elisa Pasqual).

Uoči dodele nagrada nacionalnim paviljonima i učesnicima centralne izložbe, Zlatnog lava za životno delo dobila je Filis Lamber (Phyllis Lambert) iz Kanade, filantropkinja koja je zaslužna za niz značajnih arhitektonskih projekata, među kojima je najpoznatija Segram zgrada u Njujorku.

Kako je istaknuto u obrazloženju, “arhitekte prave arhitekturu, a Filis Lamber pravi arhitekte”.

Žiri 14. Bijenala arhitekture, kojim je predsedavao Franceško Bandarin (Francesco) iz Italije, pohvalio je Rema Kolhasa, ističući izvanredno dostignuće njegovog koncepta kao “efikasne mašine za proizvodnju i širenje znanja”. Posebno je pohvaljena tema “Osnove” koja istražuje modernizam kao pokretačku snagu društvenih, kulturnih i geopolitičkih promena. Bijenale pokazuje, kako je istaknuto, da modernizam nije samo apsorbovan, već i prilagođavan, odbijan i kritički menjan.

Žiri je istakao i potencijal globalnog doprinosa koji su glavnoj temi 14. Bijenala dali regioni koji nisu do sada bili adekvatno predstavljeni, pre svega afričke zemlje i Indija.

Korejski paviljon (komesar i kustos Minsuk Cho) dobio je Zlatnog lava za izložbu “Crow’s Eye View: The Korean Peninsula” koja se osvrće na arhitekturu i istoriju Korejskog poluostrva koje je podeljeno za vreme Hladnog rata na Južnu i Severnu Koreju. Izložba je inspirisana pesmom “Crow’s Eye View” korejskog arhitekte i pesnika Jia Sanga (Yi, 1910-1937), ukazujući na nemogućnost kohezivnog sagledavanja ne samo arhitekture podeljene Koreje, već i arhitekture uopšte. Korejski paviljon, prema navodima kustosa, prikazuje podeljeno Korejsko poluostrvo i kao simptom, i kao agenta, arhetip i anomaliju burnog globalnog kretanja u proteklih sto godina.

Žiri je istakao da korejska izložba predstavlja izvanredan doprinos prezentovanju i obogaćivanju znanja o arhitekturi i urbanizmu u snažno politički obojenoj situaciji. Koristeći različite modele reprezentacije, koji podrazumevaju interakciju, korejska izložba istraživačko-aktivističkim konceptom proširuje prostorni i arhitektonski narativ u geopolitičku realnost.

Čileanski paviljon dobio je Srebrnog lava za izložbu “Monolith Controversies” (komesar Cristóbal Molina, kustosi: Pedro Alonso, Hugo Palmarola) koja kritički razotkriva deo istorije globalne cirkulacije modernosti. Fokusirajući se na suštinski deo moderne arhitekture – montažni betonski zid, izložba Čilea, kako je naveo žiri, naglašava ulogu elemenata arhitekture u različitim ideološkim i političkim kontekstima.

Među 65 nacionalnih paviljona, od kojih čak deset debituje na Bijenalu arhitekture (Kostarika, Dominikanska Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Obala Slonovače, Maroko, Mozambik, Novi Zeland i Turska), istakli su se, prema mišljenju žirija, i kanadski, francuski i ruski.

Kanadski paviljon pohvaljen je za izložbu “Arctic Adaptations: Nunavut at 15” (komesar/kustosi: Barry Johns, Sascha Hastings i Lateral Office) zbog dubinske studije o tome kako se modernizam prilagođava jedinstvenim klimatskim uslovima i lokalnoj manjinskoj kulturi.

Specijalnu pohvalu dobio je i francuski paviljon za izložbu “Modernity: promise or menace?” (kustos Jean Louis Cohen) posvećenu uspesima i traumama proisteklim iz utopijskih vizija modernizma, kao i ruski paviljon – za izložbu “Fair Enough: Russia’s past our Present” koja prikazuje savremeni jezik komercijalizacije arhitekture.

Ruski paviljon je, inače, par meseci uoči Bijenala ostao bez komesara i glavnog kustosa Grigorija Revzina, umesto kojeg je imenovan Semjon Mihajlovski. Revzin je smenjen na početku rusko-ukrajinskog konflikta, nakon što je objavio kolumnu o ruskoj politici prema Ukrajini na portalu Lenta.ru. Ministarstvo kulture Rusije negiralo je da je reč o politički motivisanoj smeni, a novi komesar nastavio je pripreme ranije započetog Revzinovog projekta. Ruski paviljon nagrađen je i 2012. na Bijenalu arhitekture za projekat “Skolkov”, a tada su, inače, ispred paviljona održane demonstracije u znak podrške zatvorenim članicama pank grupe Pusi Rajot (Pussy Riot).

Poseban uspeh na 14. Bijenalu arhitekture ostvarila je izložba “Monditalia” koja sa “Elementima arhitekture” čini centralnu postavku 14. Bijenala.

Monditalia” obuhvata četrdesetak istraživačkih projekata. Među njima je i projekat “Sales Oddity. Milano 2 and the Politics of Direct-to-home TV UrbanismAndrea Žaka i njegovog Ofisa za političke inovacije, koji je nagrađen Srebrnim lavom.

Nagrađeni projekat, kako je istakao žiri, posvećen je fundamentalnom aspektu modernog društva: ukazuje kako moć medija okupira ostale društvene prostore, i fizički, i politički. Zasnovan na inovativnom istraživanju i re-aproprijaciji jezika masovnih medija, premda je baziran na italijanskom slučaju, taj projekat prezentuje i mnoge međunarodne kontekste u kojima dominiraju savremene tehnološke i neoliberalne kulture, istakao je žiri u obrazloženju.

Na izložbi “Monditalia” specijalne pohvale dobila su još tri projekta, među kojima je i prostorno-zvučno-svetlosna instalacija “IntermundiaAne Dane Beroš iz Zagreba.

Odražavajući aktuelnu tragediju Lameduze - italijanskog ostrva koje je poslednjih 15-ak godina postalo glavni ulaz za afričke migrante u Evropu, projekat “Intermudia” novom dokumentacijom i iskustvom evocira realnost migracija i prelaženja granica od juga ka severu koja definiše današnja evropska društva.

Specijalnu pohvalu dobio je i projekat “Radical Pedagogies: Action-Reaction-InteractionBeatric Kolomine i studenata doktorskih studija na Prinston školi arhitekture, koji ilustruje kako je italijanska arhitektura širena i primenjivana širom sveta. Projekat je deo globalnog projekta koji pokazuje da se znanje proizvodi i razvija umrežavanjem van nacionalnih granica i nacionalnih identiteta.

Posebno je pohvaljen i projekat “Italian Limes” tima Folder koji se bavi pitanjem granica u evropskom kontekstu, pokazujući kako klimatske promene i nove tehnologije utiču na teritorijalne podele na severu Italije. Projekat demonstrira kako se intraevropske granice pomeraju, otkrivajući tenzije između samozaštite i slobodne cirkulacije.

Tema 14. Bijenala fokusirana je na istoriju - na neizbežne elemente svekolike arhitekture koje koristi svaki arhitekta, svuda i u svako vreme (vrata, pod, plafon, itd.), kao i na evoluciju nacionalnih arhitektura u poslednjih sto godina.

Kako je naveo Kolhas u obrazloženju teme, 14. Bijenale je izložba o arhitekturi, a ne o arhitektama.

Kroz tri komplementarne izlozbe - organizovane u Centralnom paviljonu, u Arsenalu, i u nacionalnim paviljonima – Bijenale bi trebalo da donese novo razumevanje bogatstva osnovnog arhitektonskog repertoara, danas očigledno iscrpljenog.

Zemlјe učesnici pozvane su da “svaka na svoj način odgovore na problem brisanja nacionalnih obeležja u arhitekturi u korist prihvatanja jednog univerzalnog modernog jezika”.

Na 14. Bijenalu učestvuje i većina zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno sve osim Bosne i Hercegovine.

U srpskom paviljonu (nekada jugoslovenskom) otvorena je izložba “14-14” koja se osvrće na sto godina arhitekture u Srbiji i neizgrađeni Muzej revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Komesar izložbe, koju je u paviljonu u Đardinima posetio i Kolhas, je prof. Ivan Rašković, a autorski tim čine Marko Salapura, Zlatko Nikolić, Aleksandar Hrib, Igor Sladovlјev i Jelena Radonjić, kao i saradnjici Srđan Keča i Andera Palašti.

Hrvatska se predstavila izložbom “Fitting Abstraction” u Arsenalu, čiji je komesar i kustos Karin Šerman, a autorski tim čine i Zrinka Barišić Marenić, Melita Čavlović, Igor Ekštajn, Nataša Jakšić, Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina.

Makedonija učestvuje izložbom “Findings”, čiji je komesar Zlatko Stevkovski, a autorski tim čine Jovan Ivanovski, Aleksandar Radevski, Ana Ivanovska Deskova, Ognen Marina, Bojan Karanakov, Vladimir Deskov i Goran Mickovski, dok Crna Gora predstavlja izložbu “Treasures in disguise” čiji su komesari i autori Dijana Vučinić (DVARP), Boštjan Vuga (Sadar+Vuga), Simon Hartmann (HHF), Ilka & Andreas Ruby (Ruby Press) i Nebojša Adžić (SACG).

Slovenija učestvuje izložbom “The Problem of Space Travel - Supre: Architecture”, čiji je komesar Miha Turšic (KSEVT), a kustos Jurij Krpan.

Samostalno učestvuje i Kosovo – izložbom “Visibility (imposed modernity)Gezima Pacarizija.

Bijenale arhitekture traje ove godine šest meseci – umesto ranijih tri, pa će biti moguće obići do 23. novembra.

Ostalo

Marija Hese: Frida je govorila da ne slika snove, već sopstvenu realnost

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je u petak, 9. februara, a u intervjuu za B92 umetnica je govorila o izazovima sa kojima se suočavala prilikom stvaranja ilustrovane biografije Fride Kalo (po kojoj je domaćoj publici najviše poznata), svom viđenju ženskog identiteta i današnjem položaju žena u društvu.

Ostalo subota 10.02. 08:35 Komentara: 0

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

Ostalo četvrtak 8.02. 15:40 Komentara: 3

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1
strana 1 od 774 idi na stranu