Vodimo vas na koncert “Letu štuke”

Festival “Sarajevo, ljubavi moja”, okuplja više od 100 učesnika koji će predstaviti savremenu sarajevsku kulturu od 28. do 30. novembra u Mikser House-u.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

09:02

Default images

U fokusu će biti sanacija zgrade Beogradske zadruge u Savamali, poznatije kao Geozavod, a na tragu obnove sarajevske Gradske vijećnice, kao i dinamično stvaralaštvo u oblasti filma i dizajna, čiji će glavni protagonisti ukrstiti iskustva iz dve vibrantne kulturne scene – sarajevske i beogradske. Bogat muzički program donosi koncert miljenika regionalne publike – “Letu štuke”, kultnog rokenrol benda “Bombaj štampa”, DJ/VJ dvojca iz “Dubioza kolektiva” – “Diskobajagi”, kao i nastupe sarajevske društveno-angažovane muzičke atrakcije “Dvadesetorica”, koja će svoj honorar donirati za rekonstrukciju krova Geozavoda, i grupe “Skroz”, koju su osnovali nekadašnji članovi “Zabranjenog pušenja” i “Top liste nadrealista”. Karte za koncerte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima.

Cena karata u pretprodaji do 20. novembra je 600 dinara za nastupe “Dvadesetorice” i “Diskobajagi”, 700 za koncert “Bombaj štampe”, a ulaznice za koncerte “Skroza” i “Letu štuke” se mogu nabaviti po ceni od 800 dinara. Paket karata za muzički program tokom dva festivalska dana je 1200, a trodnevna karta je 1700 dinara.

Razgovori Sarajlija i Beograđana

“Čaršijske priče”, razgovori koji se odvijaju svakog dana od 18 časova, staviće u prvi plan tri društveno relevantne teme. Prvog dana tribina “Obnova i zaštita” tretira priču u čijem središtu su sudbine dve ikonične zgrade – Gradske vijećnice u Sarajevu i Beogradske zadruge u Savamali. Uzroci njihovog razaranja su različiti, kao i put do rekonstrukcije, ali ono što ih povezuje jeste arhitektonski i društveni značaj za gradove u kojima se nalaze. Razgovor je ujedno i početak inicijative za prikupljanje sredstava za obnovu krova zgrade nekadašnjeg Geozavoda, u saradnji sa Pravosudnom akademijom u Beogradu.

Kao podršku Beograđanima, svoj honorar za nastup na festivalu će donirati sarajevska grupa “Dvadesetorica”. Moderator diskusije će biti Nedžad Mulaomerović, jedan od članova “Dvadesetorice”, arhitekta, uključen u projekat rekonstrukcije zgrade Gradske vijećnice. Pored njega će u razgovoru učestvovati: Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava i organizator festivala Dani Sarajeva, Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije smeštene u zgradi nekadašnjeg Geozavoda, Nebojša Glišić, arhitekta, autor studije izvodljivosti rekonstrukcije zgrade Beogradske zadruge, Aleksandra Šević, arhitekta, autor projekta rekonstrukcije krova i fasade zgrade Beogradske zadruge, Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda.

Druga tribina, pod nazivom “Dizajniraj mi stvarnost” ispituje kretanja na sarajevskoj dizajn sceni i poziciju industrijskog dizajna u odnosu na modnu i grafičku scenu, kao i šta je zajednički imenitelj za dizajnere u Beogradu i Sarajevu. Biće predstavljeni i uspešni primeri preduzetništva u dizajnu, kao i moduli saradnje u regionu i potencijali zajedničkih internacionalnih nastupa.

Učesnici tribine su: Sanja Planinić, osnivač SOS dizajn festivala, Saša Škorić, grafički dizajner, Neira Sinanbašić, industrijski dizajner, Emina Huskić, modni dizajner, prof. Salih Teskeredžić, šef katedre za industrijski dizajn na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu, Vedran Mujagić, grafički dizajner i član benda “Dubioza kolektiv”, Marko Radenković, osnivač dizajn inkubatora “Nova Iskra”, Jelena Matić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Slavimir Stojanović, grafički dizajner i osnivač brenda “Futro”. Diskusiju moderiraju: Bojan Hadžihalilović, čuveni sarajevski grafički dizajner, osnivač agencije “Fabrika” i Maja Lalić, arhitekta, osnivač beogradske organizacije “Mikser”.

Tribina “Film ili smrt” se realizuje saradnji sa Festivalom autorskog filma u Beogradu i Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu i istražuje tajne uspeha svetski priznate sarajevske filmske scene, kao i odnos autorskog filma i velikih produkcija, i isputuje mehanizme razvoja regionalnog filma u vremenima krize: koja je uloga festivala i filmskih udruženja, kako do kulturne strategije i održivih mehanizama finasiranja.

Učesnici tribine su: Srđan Vuletić, reditelj, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Šejla Kamerić, umetnica, Jovan Marjanović, predstavnik BiH u Eurimage, Amra Bakšić Čamo, osnivač “Cinelink”-a, predsednica Udruženja filmskih radnika, Adis Đapo, producent, Branislav Trifunović, glumac, Gorčin Stojanović, reditelj. Diskusiju moderiraju: Srđan Vuletić i Srdan Golubović, reditelj i osnivač Festival autorskog filma, Beograd.

Sarajevska filmska i dizajn scena

Projekcije filmova 16 mladih sarajevskih autora odvijaće se tokom sva tri dana festivala od 19 časova na glavnoj bini Mikser House-a. Projektovaće se neka od najzapaženijih ostvarenja nove sarajevske filmske scene sa Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, selektora Srđana Vuletića.

Sarajevska dizajn scena biće predstaljena u vidu dve izložbe. Platforma SOS dizajn festivala donosi radove 15 talentovanih mladih industrijskih i grafičkih dizajnera iz čitave Bosne i Hercegovine. “Slikovni rječnik turcizama”, autorke Iman Gavrankapetanović sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, čiji je mentor Bojan Hadžihalilović, sastoji se od 40 slikovnih prikaza turcizama koji su prisutni u svakodnevnom govoru. Upoznaćemo se sa originalnim značenjem pojedinih turcizama kao što su ćeif, rahat, sevdah, aferim, akšam, koji su predstavljeni na vizuelno atraktivan način.

Posetioci će se upoznati sa sarajevskim modnim dizajnom kroz prodajnu festivalsku postavku u okviru prodavnice balkanskog dizajna u Mikser House-u, a autorski brendovi među kojima su “Roza koza”, “Jare”, “she:you”, “Rukom”, “Molimao”, “Designgoods”, “Sasa design”, “Citoyenne K”, i dr, predstaviće se i kroz modne performanse i radionice za decu i odrasle.

Prvog dana od 18 časova se održava prva radionica “Grand Aroma kreativna radionica za decu i odrasle: DARE TO DIY”, na kojoj će dizajnerka Emina Huskic, autorka modnog brenda “Roza koza” iz Sarajeva, preneti radoznalim Beograđanima i Beograđankama svoje veštine unikatnog oslikavanja odeće.

Najmlađi će u subotu uživati u kreativnoj radionici koju je specijalno za malu beogradsku raju priredila dizajnerka kolektiva “ruKom”. Marina Čavić donosi jelke koju će zajedno sa mališanima lepiti, seckati i okititi deko-stikerima. Mali dizajner/ka najmaštovitije jelke će kao nagradu dobiti “ruKom” deko-stiker.

Detaljan program radionica može se pronaći na www.mikser.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: