Savet za kulturu odbacuje kritike ministarstva

Savet za kulturu Srbije odbacio je danas, kako je naveo, tvrdnje iz resornog ministarstva da je zastoj u radu na nacionalnoj kulturnoj strategiji posledica izmeštenosti Saveta iz sistema zakonodavne vlasti.

Izvor: Beta
Podeli

Savet je u saopštenju naveo da su takve tvrdnje iznete u pismu koje je tom telu uputio državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Dejan Ristić, zbog kojeg je, pored ostalog, Savet inicirao sednicu Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije koja je održana 4. novembra.

Savet je saopštio da "ni na koji način ne može da prihvati tvrdnju da je zastoj u radu na Strategiji razvoja kulture Srbije "posledica izmeštenosti Saveta iz njegovog izvorišta, odnosno sistema zakonodavne vlasti".

Ovo telo za sebe navodi da nije deo zakonodavne vlasti, već stručno savetodavno telo koje po Zakonu ne raspolaže nikakvom vlašću.

Kako se u saopštenju ukazuje, Savet svoje zadatke i poslove može da ostvari samo u saradnji sa organima zakonodavne i izvršne vlasti koji su "ako žele da se zakon primenjuje, dužni da Savetu obezbede uslove za rad".

Savet tvrdi da Ministarstvo kulture, odnosno Vlada Srbije, snosi, na osnovu Zakona, "suštinsku odgovornost za konstituisanje i funkcionisanje Saveta" i podseća da "Ministarstvo godinu dana kasni sa procedurom upotpunjavanja Saveta".

"Savet se od svog osnivanja zalagao da Ministarstvo započne rad na Strategiji. Potom je aktivno učstvovao u radu na njoj, analizirao je njen radni tekst, davao preporuke za njegovo poboljšanje i dostavljao Ministarstvu potpuno pripremljen, konkretan materijal za Strategiju. I, najzad, insistirao je na ubrzanju rada na njoj", navodi se u saopštenju.

Međutim, dodaje se, "Savet nikada nije stupio u pravi stručni dijalog sa Ministarstvom pošto nije dobijao reakciju na svoje predloge, a od jednog trenutka je bilo jasno i da je rad na Strategiji obustavljen".

O svemu ovome, tvrdi se u saopštenju, Savet je obavestio Ministarstvo u septembru i oktobru.

Savet je takođe saopštio da je "iznenađen, kako sadržajem, tako i tonom" pisma koje državna sekretarka u Ministarstvu Gordana Predić uputila ovom telu, izrazivši nadu da je ono "rezultat nesporazuma".

To pismo je Savetu takođe bilo povod za iniciranje sastanka skupštinskog odbora.

Predićeva je, kako se ukazuje, u pismu izrazila nezadovoljstvo nastupom zamenice predsednika Saveta Vesne Injac Malbaše na javnoj debati o javnim nabavkama u bibliotekarstvu i izdavaštvu, i ocenila da te izjave "stvaraju utisak da Ministarstvo ne prepoznaje teškoće do kojih je došlo usled primene Zakona o nabavkama".

Savet je u danassnjem saopštenju ukazao da na skupu nije prisustvovao nijedan predstavnik Ministarstva, "što znači da se državni sekretar zvanično obraća Savetu oslanjajući se na glasine".

Izostanak sa rasprave "svakako ne govori u prilog u tome da je Ministarstvo - čak i ako prepoznaje teškoće koje proističu iz primene Zakona o javnim nabavkama - zainteresovano za njihovo rešavanje ili makar za informisanje javnosti šta ono namerava da učini na planu njihovog rešavanja", navodi se u saopštenju.

U njemu se takođe navodi da "zabrinutost Ministarstva zbog eventualnog postojanja 'disonantnih tonova u Savetu' ukazuje na pogrešno shvaćeno osnovno načelo demokratije" i dodaje da "uniformno razmišljanje, nadamo se, pripada prošlim vremenima".

"Zaključci Saveta se mogu ne dopadati onima na koje se odnose, između ostalog i Ministarstvu, ali upravo u tome i jeste smisao takvih tela kao što je Savet. Da podstaknu predstavnike izvršne vlasti da preispitaju svoje pojedine odluke ili pak da im ukažu na nešto što su možda propustili da primete", saopštio je Savet za kulturu.

Ostalo

Slava i Đurđevdan – prvi aduti Srbije

Unesko bi početkom 2014. godine trebalo da odluči da li će krsnu slavu staviti na listu svetske nematerijalne kulturne baštine, najavila je etnološkinja Narodnog muzeja u Čačku Snežana Šaponjić-Ašanin, koja je učestvovala u podnošenju predloga da se krsna slava nađe na listi.

Ostalo subota 30.11. 12:06 Komentara: 2

"Cirque Éloize" u aprilu u Kombank areni

Međunarodno priznat cirkus "Cirque Éloize", od nedavno deo čuvene trupe "Cirque du Soleil", sa komadom “iD”, kombinacijom urbanog plesa i cirkuske umetnosti, 26. i 27. aprila po prvi put će gostovati u Kombank Areni.

Ostalo petak 29.11. 16:41 Komentara: 0

Njegoš stigao u Andrićgrad

U Andrićgradu, kraj Višegrada u Republici Srpskoj, danas je ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, otkriven spomenik vladici i velikom crnogorskom pesniku Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Ostalo petak 29.11. 15:01 Komentara: 20

Tri kandidata za direktora Etnografskog muzeja

Na konkurs za direktora Etnografskog muzeja u zakonskom roku stigle su tri prijave iz redova zaposlenih u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja: muzejskog savetnika Dragane Stojković, višeg kustosa Saše Srećkovića i v.d direktora Miroslava Tasića.

Ostalo petak 29.11. 13:47 Komentara: 1

"Dizajniraj mi stvarnost" u Mikser House-u

U okviru festivala "Sarajevo, ljubavi moja" koji je posvećen savremenoj sarajevskoj kulturnoj sceni i održava se od 28. do 30.11. u Mikser House-u, drugog festivalskog dana od 18 časova publiku očekuje tribina "Dizajniraj mi stvarnost".

Ostalo petak 29.11. 12:37 Komentara: 0

Čuveni dr Timo Borst gostuje u Beogradu

Vodeći nemački naučnik iz oblasti semantičkog veba dr Timo Borst ovih dana gostuje u Beogradu gde će u Goethe-Institutu i na Filološkom fakultetu predstaviti svoje ideje u vezi sa inovacijama u bibliotekama i njihovim razvojem.

Ostalo četvrtak 28.11. 18:46 Komentara: 0
strana 1 od 29 idi na stranu