"Stanje u kulturi loše i posle rebalansa"

Nacionalni savet za kulturu zabrinut je zbog ozbiljnih problema u domenu kulture i ocenjuje da se stanje nije poboljšalo ni posle nedavnog rebalansa budžeta.

Izvor: Tanjug
Podeli

U saopštenju za javnost Nacionalni savet za kulturu ističe da nedopustivo mali budžet za kulturu ni posle rebalansa, povećanja za 320 miliona, odnosno sa 0.55 na 0.6, ostaje manji od budžeta svih zemalja u okruženju.

Savet je doveo u pitanje i raspodelu sredstava, smatra da su u izvesnom broju slučajeva sredstva dodeljivana projektima čiji kvalitet ih nije opravdao, da je savremeno stvaralaštvo ugroženo na račun drugih oblika i koncepata kulture.

Prema oceni Saveta to pokazuju rezultati konkursa za projekte ministarstva kulture i informisanja kojima su ukinuti ili dovedeni na granicu opstanka mnogi kvalitetni časopisi, festivali i manifestacije.

Savet smatra opravdanim strah kulturnih poslenika iskazan na protestu 22. juna kao i većinu zahteva iz pisma 16 umetničkih udruženja koja okupljaju više hiljada članova, u kom se iznose zahtevi i predlozi za rešenje lošeg materijalnog, statusnog i svakog drugog položaja umetnika.

Savet je pozvao ministarstvo kulture da ubrza rad na izradi Strategije razvoja kulture u Srbiji i da odgovori na pitanja postavljena tokom proteklih meseci, posebno za neophodne promene Zakona o javnim nabavkama, Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u finansijskim transakcijama i Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Nacionalni savet za kulturu zabrinut je zbog lošeg prodora srpske kulture na druga kulturna tržišta, što je edukacija mlade publike zapostavljena, što tabloidna štampa i elektronski mediji sve više istiskuju kulturu a na njeno mesto useljavaju jeftinu estradu koju proglašavaju kulturom.

Ostalo

Izložba “Carski darovi“ dobija i katalog

Muzej istorije Jugoslavije predstaviće 31. jula katalog izložbe "Carski darovi", koji sadrži fotografije i informacije o 68 izloženih predmeta, koje je Josip Broz Tito dobio od vladarskih porodica 17 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Ostalo utorak 30.07. 17:25 Komentara: 0

"Šušur! Festival od riči" na Korčuli

Manifestacija "ŠUŠUR! Festival od riči" održaće se od 7. do 12. avgusta u Korčuli. "Festival za i o književnosti održaće se drugu godinu zaredom na ulicama i trgovima Starog grada Korčule na istoimenom ostrvu u srcu leta".

Ostalo ponedeljak 29.07. 09:55 Komentara: 1

O Kjerkegoru u Biblioteci Matice srpske

Povodom 200 godina od rođenja danskog filozofa, teologa i pesnika, jednog od osnivača egzistencijalističke filozofije, Serena Kjerkegora(1813-1855), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki kojom su obuhvaćena Kjerkegorova dela, kao i literatura o njemu.

Ostalo petak 26.07. 22:14 Komentara: 0
strana 1 od 26 idi na stranu