Oproštaj od prof. Nikole Majdaka

Komemorativni skup povodom smrti prof. Nikole Majdaka, svestranog filmskog autora i snimatelja, biće održan u petak 10. maja u podne u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Izvor: SEEcult.org Beograd
Podeli

- Vesti - Nikola Majdak - 68 godina na filmu
- Intervjui - Nikola Majdak: Evropska Balkanima
- Vesti - Preminuo Nikola Majdak

Na Majdakovo stvaralaštvo osvrnuće se njegovi prijatelji. Kremacija će biti 11. maja na Novom groblju u 14.15 sati. Majdak je preminuo 5. maja u Beogradu u 86. godini.

Dugogodišnji profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a po vokaciji filmski snimatelj, Majdak je bio i reditelj, scenarista, majstor efekata, pisac i novinar, neumorni animator i organizator filmskih manifestacija, među kojima je i Evropski festival animiranog filma “Balkanima”, čiji je bio osnivač i umetnički direktor.

Majdakova karijera trajala je gotovo sedam decenija, a ovenčana je nagradama na međunarodnim filmskim festivalima koje je dobio za čak pedesetak naslova koje je snimio, montrao ili režirao.

Među njegovim najnagrađivanijim filmovima je “Izvor života” iz 1969. godine, nastao u saradnji s Borom Šajtincem. Majdakov film “Vreme vampira” (1971) takođe je osvojio mnoge nagrade i bio prikazan na niz festivala u kategoriji horor filma, a kratki film “Nokturno” bio je u konkurenciji za Zlatnu palmu u Kanu 1991.

Majdak je dobitnik niza značajnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima je i Zlatna plaketa Jugoslovenske kinoteke.

Posebno će ostati zapamćen i kao neumorni direktor festivala “Balkanima” koje je poslednjih nekoliko godina otvarao uz kritičke osvrte na račun nadležnih zbog nedostatka finansijske podrške.

Ostalo

Mikser festival – četvrti dan

Četvrti dan Mikser festivala obeležiće između ostalog predavanje slovenačke umetnice i arhitekte Marjetice Potrč, koja je imala samostalnu izložbu u muzeju Gugenhajm u Njujorku.

Ostalo petak 31.05. 09:26 Komentara: 0

Britanski muzeji: štrajk zbog plata

Radnici u muzejima i galerijama u Britaniji, uključujući i vodeće turističke atrakcije - Britanski muzej i Nacionalnu galeriju, štrajkovaće zbog smanjenja plata, penzija i ukidanja radnih mesta.

Ostalo četvrtak 30.05. 11:20 Komentara: 1

Mikser Festival: Dan treći

Velikani jugoslovenskog dizajna, vizuelni jezik socijalizma i razvoj fabrike Iskra tema su “Mikser razgovora” pod nazivom “Prekinuta nit: od jugoslovenskog industrijskog do savremenog balkanskog dizajna”.

Ostalo četvrtak 30.05. 09:16 Komentara: 0
strana 1 od 22 idi na stranu