Oproštaj od prof. Nikole Majdaka

Komemorativni skup povodom smrti prof. Nikole Majdaka, svestranog filmskog autora i snimatelja, biće održan u petak 10. maja u podne u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Izvor: SEEcult.org Beograd
Podeli

- Vesti - Nikola Majdak - 68 godina na filmu
- Intervjui - Nikola Majdak: Evropska Balkanima
- Vesti - Preminuo Nikola Majdak

Na Majdakovo stvaralaštvo osvrnuće se njegovi prijatelji. Kremacija će biti 11. maja na Novom groblju u 14.15 sati. Majdak je preminuo 5. maja u Beogradu u 86. godini.

Dugogodišnji profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a po vokaciji filmski snimatelj, Majdak je bio i reditelj, scenarista, majstor efekata, pisac i novinar, neumorni animator i organizator filmskih manifestacija, među kojima je i Evropski festival animiranog filma “Balkanima”, čiji je bio osnivač i umetnički direktor.

Majdakova karijera trajala je gotovo sedam decenija, a ovenčana je nagradama na međunarodnim filmskim festivalima koje je dobio za čak pedesetak naslova koje je snimio, montrao ili režirao.

Među njegovim najnagrađivanijim filmovima je “Izvor života” iz 1969. godine, nastao u saradnji s Borom Šajtincem. Majdakov film “Vreme vampira” (1971) takođe je osvojio mnoge nagrade i bio prikazan na niz festivala u kategoriji horor filma, a kratki film “Nokturno” bio je u konkurenciji za Zlatnu palmu u Kanu 1991.

Majdak je dobitnik niza značajnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima je i Zlatna plaketa Jugoslovenske kinoteke.

Posebno će ostati zapamćen i kao neumorni direktor festivala “Balkanima” koje je poslednjih nekoliko godina otvarao uz kritičke osvrte na račun nadležnih zbog nedostatka finansijske podrške.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu