Početak decembra u znaku BeFem-a

Festival feminističke kulture i akcije „BeFem“ održaće se 1. i 2. decembra u kulturnom centru „Grad“ u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

15:22

Default images

Program BeFema za 2012. godinu usmeren je na pitanje odnosa moći, onih koji se uspostavljaju i na različite načine legitimišu, ali i pre svega onih koji proizvode i stvaraju otpor i kontra-diskurse dominantnim, hegemonskim i patrijarhalnim strukturama.

Festival će biti otvoren 1. decembra u podne a tom prilikom prisutnima će se obratiti osnivačice BeFema, Jelena Višnjić i Christina Wassholm

Program BeFema za 2012. godinu usmeren je na pitanje odnosa moći, onih koji se uspostavljaju i na različite načine legitimišu, ali i pre svega onih koji proizvode i stvaraju otpor i kontra-diskurse dominantnim, hegemonskim i patrijarhalnim strukturama.

„Sadržaji BeFema-a treba da pokažu svu radost, izazov, proizvodnju i zadovoljstvo u bivanju feministkinjama. Cilj BeFem-a je promišljanje feminističke politike i akcije na različite načine, pa i preko humora kao jedne od strategija življenja”, navodi se u saopštenju organizatora.

I ove godine u realizaciji aktivnosti BeFem sarađuje sa timom feminističkog magazina Bang iz Stokholma, dok su podrška Švedski institut u okviru Creative Force programa i Rekonstrukcija Ženski fond.

Detaljne informacije možeta naći na sajtu BeFem-a, a mi iz programa izdvajamo:
SUBOTA, 1. DECEMBAR

13.30-14.45 “Doris film”: Kako film može da menja svet

Švedski feministički filmski projekat "Doris film" gostovaće na BeFem festivalu. Doris želi da inspiriše i podeli svoja iskustva rada na rodnoj ravnopravnosti u filmskoj industriji. Svrha "Doris filma" je da proizvede diskusiju na predavanjima o medijima na fakultetima i u filmskoj industriji, kao i da predoči svoju vizualnu kontribuciju javnoj debati. Upoznaćete Lisu Linden, koja radi na pitanju rodne ravnopravnosti i filmsku producentkinju Aniku Helstrom, koja je započela "Doris film". Pogledaćemo zajedno dva kratkometražna filma i popričati o tome kako film može da promeni svet.
Govore: Annika Hellström i Lisa Lindén

14.00-15.00 Rodno čitanje grada - Počinje u subotu u 14.00h, završava se u nedelju u 19.30h.
Radionica/intervencija

Nisu samo zakoni i regulative to što utvrđuje šta je devojkama i ženama dopušteno. Naši rodovi su pod stalnim stanjem izgradnje. Kada se krećemo po gradu ima toliko mnogo stvari koje žene ne bi trebalo da rade, načina na koje ne bi trebalo da se ponašaju, oblače, pričaju, mračnih uličica kojih treba da se klone. U ovoj radionici, koja se transformiše u intervenciju u javnom prostoru, istražićemo i izazvaćemo taj naš prostor u gradu. Rezultate ćemo videti na kraju festivala.
Voditeljke: Kornelija Sabo i TKV
Radionica je inspirisana kursom „Rodno čitanje grada“ održanom na Fakultetu medija i komunikacije Univerziteta Singidunum,i vođenim od strane bivših studentkinja.

16.00-16.45 Dyke Hard – prezentacija procesa rada (dole)

Režiserka Bitte Andersson održaće prezentaciju o ovom delu koji je još u procesu izrade. "Dyke Hard" je lezbejski, niskobudžetni akcioni film napravljen u Švedskoj. Režiserka Bitte Andersson pričaće o snimanju filmova kao formi političkog aktivizma i preneće korisne savete o niskobudžetnoj filmskoj produkciji.

20.00 Otvaranje izložbe “Act women - art club taboo women”

Feministička umetničko - aktivistička grupa ACT Women slavi 10 godina svog postojanja i 10 godina izvođenja angažovanih uličnih performansa u gradovima Srbije u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Na ovogodišnjem BeFem festivalu biće otvorena izložba fotografija koja predstavlja dokument njihove umetnosti, aktivizma i angažmana kroz sve ove godine. Autorka fotografija je Biliana Rakočević Bibi. Zaslužne za fotografije sa početka njihovog rada su Marija Vidić i Ana Panić.
Scena iz filma Nije ti život pjesma Havaja
NEDELJA, 2. DECEMBAR

12.00-13.00 Kritika radikalnog feminizma: Patrijarhat u našem tanjiru

Kako i u kojoj meri feministkinje, u svojim analizama muškog nasilja nad ženama, ne samo da zanemaruju sveprožimajuće patrijarhalne strukture, nego iste i koriste da bi opisale ovu pojavu: Andrea Dvorkin, Đina Korea, Simon de Bovoar? Zašto Bel Huks poredi američke belkinje s belom vešalicom, dok su crne žene pljeskavice? Pokušaćemo da objasnimo da se meso ne može jesti bez smrti te životinje kroz objašnjenje kruga eksploatacije, koji je istovetan i u eksploataciji ženskog tela. Da li prihvatamo i čuvamo jedan deo patrijarhata dok se u isto vreme borimo protiv njega?
Radionicu vode: Ana Zorbić i Vera Kurtić, radikalne feministkinje

13.15-14.00 Media, Sex, Gender: things that make you go hmmm
"Kosovo 2.0" je veb sajt i časopis, koji kroz kombinaciju tradicionalnih i novih medija želi da stvori samoodrživu platformu za omladinu Kosova, kako bi mogli/e da postanu informisani/e i aktivni/e članovi/ice zajednice i društva. Glavna urednica Hana Marku pričaće o tome kako "Kosovo 2.0" pokriva teme pola i roda preko svog bloga i daće nam uvid u sledeće izdanje časopisa koje govori o polu.

14.30-15.30 Lezbejska književnost sa prostora ex YU: "Pristojan život”

Zadatak ovog panela je da locira, evidentira, komentariše, izazove a pre svega otkrije ono što bismo danas mogli da označimo kao lezbejska književnost u regionu ili postjugoslovenskom književnom kontekstu. Dva su ključna pitanja na koja treba da odgovori. Ono prvo, pitanje koje je neizostavno u svim kritičkim osvrtima i književnim revidiranjima na ovim prostorima: Koja bi to bila postjugoslovenska književnost? I drugo pitanje: Šta bismo to podrazumevali pod postjugoslovenskom lezbejskom književnošću?
Govore: Jasna Žmak, Vesna Lemaić, Olga Dimitrijević
Moderatorka: Dragoslava Barzut

17.00 BeFem filmski program: Nije ti život pjesma Havaja (50 min)

Režija: Dana Budisavljević (HrvatskA)

Pet godina nakon poslednjeg zajedničkog susreta, rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četvoročlane porodice. Svi oni počinju da se pitaju zašto su okrenuli leđa jedni drugima... Da li im razgovor o duboko zakopanim porodičnim tajnama može pomoći da ubuduće jedu bez grča u želucu? Može li im neuspela rođendanska torta pomoći da prevladaju prošlost? Film kroz rituale porodičnih ručkova govori o tome koliko je važno osećati da nas prihvataju oni koje volimo.

Posle filma sledi razgovor sa rediteljkom, koji vodi Olga Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: