Petković: Kultura i patriotizam

Kandidat za ministra kulture, informisanja i dijaspore, kako je saopšteno na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, je Bratislav Petković, reditelj i dramski pisac, vlasnik Muzeja automobila.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

17:14

Default images

Petković je nedavno imenovan i za savetnika za kulturu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Tim povodom je u intervjuu za list Politika, između ostalog, rekao da u kulturi treba insistirati na “tradicionalnim nacionalnim vrednostima” i da “umetnost mora da bude patriotska", te da moramo da aktiviramo ljude ”koji su skrajnuti”.

“Naši preci su nam pokazali put. Zna se tačno šta je moral, kultura, vrlina, krađa, otimačina, lopovluk. Evropa je zanemela onoga trenutka kada je videla sahranu patrijarha Pavla i uverila se da srpski narod vrlo dobro zna da proceni i prepozna vrlinu”, rekao je on.

Na pitanje o odgovornosti za urušavanje ustanova kulture, on je rekao da “oni koji su bili dužni da razvijaju kulturu i kulturne ustanove radili su upravo suprotno” i da je to dovelo do predstave “Zoran Đinđić” kroz koju se nameću “lažne vrednosti”.

“Najgora vrsta pozorišnog otpada, diletantska u svakom pogledu. To je daleko od dobrog pozorišta, a sve to još i za državne pare. Svaki bi građanin za čin pljuvanja i povraćanja po zastavi na ulici bio odmah uhapšen. U Americi bi za takav čin odležao robiju, a s obzirom da je to kod nas urađeno u pozorištu, to se proglašava umetničkim činom. Da apsurd bude kompletan, tom Frljiću se uručuje nagrada u Skupštini grada Beograda”, kaže Bratislav Petković.

Kritiku je uputio i Jugoslovenskom dramskom pozorištu koje, kako navodi, ”tavori na ivici bede” iako je u njega uložen veliki novac.

Kao jedan od planova izneo je – otvaranje makar jednog odeljenja Narodnog muzeja.

“U svakom slučaju, za prvih 100 dana mora da se pokaže rezultat. Narodni muzej bi mogao da bude otvoren. Da otvorimo makar jedno odeljenje, da se skine skela, odnosno da se opere fasada. Svi megalomanski projekti su besmisleni. Kopanje, pravljenje staklenih piramida po ugledu na Luvr je bespredmetno”, objašnjava on.

On je takođe izneo ideju da se Narodni muzej smesti u aktuelnom zdanju glavne pošte u Takovskoj ulici, a da se u zdanju na Trgu republike smesti Muzej Nikole Tesle. On navodi da je zdanje u Takovskoj istorijsko mesto i da ima ogroman prostor sa dva atrijuma i lepim salama.

Petković dodaje da bi u zdanju Skupštine grada Beograda mogao da zaživi Muzej srpskih dinastija.

“Narodna skupština u periodu kada ne radi isto tako bi mogla da bude dostupna za razgledanje. Napravili bismo u toj centralnoj beogradskoj zoni naš srpski Versaj”, rekao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: