OI London: Kultura na 12.000 načina

Konačna lista učesnika Festivala "London 2012." saopštena je 26. aprila i očekuje se da će tokom trajanja Olimpijskih igara biti održano više od 12.000 kulturnih događaja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

14:09

Default images

Muzika, ples, pozorište, film, umetnost i arhitektura biće predstavljeni na londonskom festivalu koji će se održati od 21. juna do 9. septembra.

Umetnički festival koji traje 12 nedelja vrhunac je četvorogodišnje Kulturne olimpijade osmišljene sa ciljem da ukaže na istaknuto mesto Britanije u oblasti umetnosti uoči održavanja Olimpijskih igara.

Na festivalu će učestvovati britanski muzičar Dejmon Olbarn, australijska glumica Kejt Blanšet, kineski disident Aj Vejvej i američki hip-hoper Džej Zi kao i oko 25.000 umetnika iz 204 zemlje koje učestvuju na Olimpijadi.

"Festival 'London 2012.' biće najveći kulturni dogadjaj našeg života", rekla je direktorka Kulturne olimpijade i Festivala "London 2012." Rut Mekenzi.

"Sa novim delima najboljih muzičara, komičara, glumaca, filmadžija i drugih, umetnički dogadjaji dešavaće se na neobičnim mestima širom Britanije i ovog leta pokazaće najbolje od medjunarodne kulture", rekla je ona.

Organizatori su saopštili da će biti podeljeno 10 miliona besplatnih ulaznica i da je pripremljena detaljna brošura sa objašnjenjima, satnicama i programima koja se može videti na sajtu www.london2012.com/festival.

Umetnička ekstravaganca počinje 21. juna nizom "hepeninga" na otvorenom, uključujući i koncerat u Sterling zamku u Škotskoj na kome će nastupiti i Simfonijski orkestar Simon Bolivar.

Među drugim događajima su i nastupi Džej Zija, Rijane, grupe Florence and the Machine, Vil.Aj.Ema, Džesi Džej, Džeka Vajta, Dejvida Gete i Tajni Tempa.

Stonhendž će biti pretvoren u modnu pistu kompanije "Kabaros", a pripremljena je i "verzija na naduvavanje" ovog čuvenog obeležja Engleske.

Plesna trupa Konstance Makras igraće u šumama severnog Velsa drevne mitove vidjene kroz prizmu života u Kardifu, dok će plesači Elizabet Streb izvoditi akcione sekvence u nekim od najpoznatijih zgrada Londona.

Deo festivala posvećen je i Vilijamu Šekspiru na Festivalu Šekspira u Gloub teatru. Trupe iz 37 zemalja, uključujući Srbiju, izvodiće Šekspirove komade na maternjem jeziku.

"Ljudima se možda neće sve dopasti ali će biti za svakoga po nešto", rekao je ministar kulture Džeremi Hand.

Kulturna olimpijada pokrenuta je 2008. godine ali je kritikovana zbog nedostatka fokusa i preskupih i pretencioznih projekata. Ispitivanje javnog mnjenja koje je uradio list "Gardijan" pokazalo je da tri četvrtine ispitanika nije u potpunosti razumelo koncept Kulturne olimpijade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: