Izložba "Tajne Novog Beograda"

Izložba ''Tajne Novog Beograda'' biće otvorena u četvrtak 19. aprila u 12h u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda (Palmira Toljatija 1). Izložba je nastala na osnovu saradnje sa autorima kniga ''Tajna Novog Beograda 1 i 2'' Zoranom Lj. Nikolićem i Mirkom Radonjićem.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

16:26

Default images

Obilje raznorodnog i bogatog fototečkog materijala nametnulo je ideju za saradnju ovog tipa u nameri da se javnosti približi i podrobnije prikaže nastanak jedne nove urbane celine kakav je Novi Beograd sa svim njegovim promenama koje su ga u razvoju pratile do današnjih dana, navodi se u saopštenju Istorijskog arhiva.

Na preko 200 fotografija i drugoj odabranoj arhivskoj građi predstavljen je istorijat Novog Beograda od međunarodnog do savremenog doba. Na postavci će biti prikazivani i filmski snimci Beogradskog sajmišta iz 1937. i 1938. godine (snimci su u vlasništvu Jugoslovenske kinoteke).

Izložbenom postavkom ''Tajne Novog Beograda'' široj javnosti otkrivaju se višeslojne predstave o jednom modernom gradu, a onima koji ga ''bolje'' poznaju date su nove smernice za neka buduća sagledavanja i tumačenja, navodi se dalje u saopštenju.

Ekspanzija grada na levoj obali Save započeta je još u trećoj deceniji 20. veka. iz močvarnog zemljišta izniklo je moderno naselje, a u periodu između dva svetska rata Novi Beograd je dobio aerodrom evropskih razmera sa kompletnim redom letenja, a pred sam rat izgrađen je i otvoren Sajam kao prestižni izložbeni prostor.
Izgradnja nasipa na levoj obali Save koja je poèela 1938. godine
Ubrzanu ekspanziju Novog Beograda prekinuo je rat, a reprezentativni Sajam je postao zloglasni logor. Rat je sve poništio i od novonastale urbane strukture ostale su ruševine. Kako se navodi u saopštenju, vizija ''savremenog grada'' nakon rata je počela ponovo da se razvija. Ekspanzija započeta 50-tih godina 20. veka, prekinuta je 60-tih godina da bi 80-tih taj razvoj tekao u kontinuitetu.

Novi Beograd, poznat kao ''Grad spavaonica'', postao je moderna, urbana opština sa administrativnim, kulturnim i privrednim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: