7. BINA od 19. aprila do 4. maja

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA sa temom ''Energija grada'' biće održana od 19. aprila do 4. maja na različitim lokacijama u Beogradu, a Društvo arhitekata Beograda svečano će u okviru manifestacije dodeliti nagradu za arhitektonski događaj 2011. godine.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.03.2012.

15:18

Default images

Tokom trajanja ove manifestacije biće organizovana mnoga predavanja, izložbe, tribine, šetnje, radionice. Šetnje su važan deo ove manifestacije jer ''disperzija po gradu je dobra karakteristika, jer grad doživljavamo na kreativan način'', rekla je Verica Mrđa zadužene za odnose sa javnošću.

Mrđa je najavila i izložbu ''Pedeset godina arhitekture Londona'' koja će trajati od 19. parila do 8. maja u galeriji Progres, dečiju radionicu ''Grad svetlosti'', studentsku radionicu BINA kabina.

Kustoskinja Kulturnog centra Beograd Estela Bjelica Mladenović izdvojila je dve izložbe koje će se održati u okviru BINA-e - ''Tekstura arhitekture Berlina'' i ''Querbar''. Prema njenim rečima autor prve izložbe koja će se održati u galeriji Artget je Miloš Komlenić, a prisutni će biti u prilici da vide ''autorovu opčinjenost fasadama Berlina''. Autori druge izložbe je autorski tim Kuerkraft iz Austrije, a izložba će biti otvorena 23. aprila. Gost će biti jedan od članova grupe, a postavka prati projekcije koje prikazuju rad grupe. ''To nije klasična izložba, već će na izložbi biti postavljene video projekcije koja prate njihov rad'', objasnila je ona.

Programska direktorka ''British Councila'' Ivana Ðurišić najavila je izložbu ''Pedeset godina arhitekture Londona'' koja će obuhvatati period od 1960. do 2010. godine. Kako je Ðurišić istakla u galeriji Progres biće izloženi veliki fotografski formati koji prikazuju transformacije Londona.

''To je jedan grad koji se konstantno menja'', ocenila je ona, dodavši da će neki od najuticajnijih arhitekata kao što su Piter Bišop, Mark Bril i Majk Tejlor, koji su učinili da se taj grad menja održati predavanja 20. marta u galeriji Progres.
Ivan Marković član udruženja Distrikt 6 koji će voditi šetnje rekao je da će organizovanih šetnji biti devet i da je od toga jedna ponovljena, zbog velikog interesovanja, a da će se početi od šetnje Tura podzemnim Beogradom. On je izdvojio i šetnje Alejama Novog groblja i BINA šetnju autobusom Industrijsko nasleđe Beograda.

Direktorka radionica BINA, Biljana Branković najavila je brojne dečije radionice kao što su Šetajući grad radionica za mlađu decu, gde će deca predstavljati šetajući grad, zatim radionicu Animirani grad koja se bavi percepcijom grada u svesti dece, kao i radionicu za srednjoškolce da se čuje i vidi kako mladi doživljavaju arhitekturu.

Ona je najavila i radioničke tribine koje se ne odnose samo na razgovor, već i napovratne informacije, kao i radionice za studente koje su odvojene od dečijih.
Kula Trellick (arh: Erne Goldfinger, foto: Sem Lambert)
BINA je stručna manifestacija koja ne samo što u fokus postavlja arhitektonska i urbanistička ostvarenja i njihove autore, već pokušava i da zainteresuje širu javnost, upoznajući je sa aktuelnim temama arhitektonske prakse i teorije.

Sve događaje u sklopu BINA 2012 organizuju i vode priznati domaći i međunarodni stručnjaci. Dubokim angažovanjem u pitanjima grada, BINA je tokom proteklih sedam godina, od svog nastajanja, izrasla u afirmisanu platformu za proučavanje i istraživanje.

Ove godine postavlja se pitanje grada kao centralnog mesta susreta i zajedničkih interesovanja, energija grada simboliše inicijativu da briga o našem životnom okruženju postane permanentna potreba.

Stalni pokrovitelji ove manifestacije su Skupština grada Beograda, Inženjerska komora Srbije, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: