“Raškolovano znanje“ u Magacinu

U kulturnom centru Magacin u Beogradu (Kraljevića Marka4 i 8) od 1. do 3. marta održava se regionalni susret aktera nezavisnih kulturno umetničkih scena “Raškolovano znanje“.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

13:14

Default images

Ovaj susret predstavlja završni događaj trogodišnjeg projekta “Raškolovano znanje (o^o):“ kolektivno samoobrazovanje u umetnosti i kulturi koji se bavio ispitivanjem i primenom alternativnih modela tradicionalnom obrazovanju namenjenog umetnicima i kulturnim radnicima. Projekat su zajednički organizovali TkH (Teorija koja Hoda) iz Beograda i Kontrapunkt iz Skoplja.

Cilj ovog susreta je da se regionalnim kulturno-umetničkim scenama omogući platforma za diskusiju i dalje promišljanje širih pitanja koja je projekat “Raškolovano znanje“ pokrenuo i testirao: kolektivizma, samoorganizacije, samoupravljanja, savremene umetnosti i obrazovanja kao javnog dobra, kao i mogućnosti stvaranja novih organizacionih modela i infrastruktura za nezavistan i kritički rad na našim scenama.

Trodnevni program susreta sadrži:

Diskusije (Samoobrazovanje – kako ga vidi obrazovanje?; Zašto kažeš kolektivizam, a misliš kolaboracija?; Da li nezavisnoj sceni trebaju strategije ili taktike?; Teorija – umetnička praksa – aktivizam, kako napraviti jedinstven kulturni front?)

Prezentaciju knjige “Priručnik Raškolovanog znanja“ koja detaljno opisuje zanimljiva i korisna iskustva učesnika projekta i radnog tima tokom eksperimenta koji su sproveli u Raškolovanoj ucionici. Takođe, knjiga sadrži i niz intervjua i relevantnih teorijskih tekstova koji promišljalju polje delovanja nezavisne kulturno-umetničke scene, kao i principe samoobrazovanja kao kolektivne prakse.

Prikazivanje dokumentarnog filma “Kulturni radnik/ca 3 u 1“ koji je režirala Marta Popivoda. U pitanju je dokumentarni film o ulozi levo orijentisane nezavisne scene i kulturnih radnika, kao i odnosu teorije, umetničke prakse i aktivizma na prostoru bivše Jugoslavije. Film nam kroz lične stavove i svakodnevne prakse junaka otkriva šta danas znači biti kulturni radnik/ca u post-socijalističkim kontekstima Skoplja, Beograda, Zagreba i Ljubljane.

Susret će okupiti preko 50 učesnika, od toga neke od najznačajnijih aktera nezavisne kulturno-umetničke scene u Regiji (Jelena Vesić, Tomislav Medak, Teodor Čelakovski, Ana Vujanović...), kao i eksperte iz oblasti kulturne politike, savremene teorije, umetničke prakse i aktivizma (Marina Grzinić, Milena Dragićević Šešič, Miško Šuvaković...)

Svi programi su potpuno otvoreni za publiku i besplatni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: