Obnovljena Narodna biblioteka

Kompletno obnovljen i preuređen enterijer Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, čija je rekonstrukcija počela pre oko tri godine, predstavljen je danas javnosti.

Izvor: Beta
Podeli

Iako su radovi završeni, Narodna biblioteka Srbije neće otvoriti svoja vrata za posetioce sve do jeseni jer je potrebno dobiti i upotrebne dozvole, kojima se uprava i drugi zaposleni u toj ustanovi kulture nadaju na jesen.

Na svečanosti povodom završetka rekonstrukcije enterijera Narodne biblioteke Srbije govorili su upravnik te ustanove Sreten Ugričić i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, a među zvanicama su bili i prethodni ministar kulture Nebojša Bradić, predstavnici Skupštine Beograda i direktori i upravnici drugih ustanova kulture.

Ugričić je naglasio da je Narodna biblioteka Srbije rekonstrukcijom dobila funkcionalno unapređenih 6.000 kvadratnih metara i 50 odsto više čitalačkih mesta, neograničen pristup internetu i milionskim digitalnim bibliotečkim kolekcijama.

Ugričić je dodao da je Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove podnet zahtev za izdavanje upotrebne dozvole, kao i da će Narodna biblioteka Srbije do završetka tehničkog pregleda objekta pribaviti sve potrebne potvrde organa ovlašćenih da kontrolišu ispravnost radova i uređaja.

Ministar Predrag Marković istakao je da je država za rekonstrukciju enterijera Narodne biblioteke izdvojila gotovo 430 miliona dinara.

Radovi su počeli 8. oktobra 2007. i odvijali su se u dve faze. Zbog kašnjenja u isplatama izvođač je u prvoj fazi u više navrata obustavljao radove, a u drugoj fazi čekalo se na pripreme tenderskog postupka oko devet meseci, tako da je posao obavljen sa dve godine zakašnjenja.

Sreten Ugričić je napomenuo da je tokom trogodišnje rekonstrukcije Narodna biblioteka Srbije značajno unapredila svoje internet usluge, ističući da je broj virtuelnih poseta sajtu te ustanove prešao 15 miliona (u proseku 15.000 korisnika dnevno).

U Narodnu biblioteku je tokom trogodišnjeg perioda putem obaveznog primerka pristiglo i kataloški obrađeno ukupno 65.000 primeraka knjiga, a u druge biblioteke u Srbiji distribuirano je 169.000 knjiga, rekao je Ugričić, sumirajući rezultate rada tokom rekonstrukcije.

Podsećajući i na brojne druge projekte, publikacije, izložbe, međunarodne aktivnosti i učešće stručnjaka Biblioteke u izradi seta zakona o knjizi, Ugričić je istakao da kratak pregled postignutog u periodu rekonstrukcije služi da ilustruje "veliki raskorak" između nivoa dostignutih rezultata i uslova zatečenih unutar samog objekta koji nije ozbiljnije obnavljan od otvaranja 1973.

Autor projekta rekonstrukcije enterijera Biblioteke je arhitekta Zoran Radojčić koji je pobedio na javnom kokursu, organizovanom u saradnji sa Društvom arhitekata Srbije.

Obnovljene su i preuređene prostorije namenjene korisnicima Biblioteke: ulazni hol sa pristupnim pultom i mokrim čvorom, kafeterija s atrijumom, foaje ispred centralne čitaonice s informativnim pultom, mokri čvorovi na tri nivoa i glavna čitaonica sa 389 korisničkih mesta.

Rekonstrukcija je obuhvatila i multimedijalnu čitaonicu i čitaonicu za slepe i slabovide, bibliotekarski fond, pravni centar, naučnu čitaonicu i čitaonicu za specijalne kolekcije - legate.

Ugrađivanjem čelične konstrukcije spuštenog plafona sa lanternama unapređen je kvalitet ventilacije, klimatizacije i osvetljenja, što je ranije bio jedan od glavnih problema.

Ostalo

Raspisan konkurs za Festival nauke

Festival nauke, koji se ove godine održava od 2. do 4. decembra u Beogradu, otvorio je konkurs za sve zainteresovane institucije, udruženja, organizacije i pojedince koje žele da učestvuju na ovoj manifestaciji.

Ostalo utorak 31.05. 18:26 Komentara: 0

Rođendan Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka obeležiće 6. juna svoj 62. rođendan svečanošću i prigodnim filmskim i muzičkim programom u novom sedištu, u obnovljenom i preuređenom zdanju u u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu.

Ostalo utorak 31.05. 14:11 Komentara: 14

Centar Marine Abramović na Cetinju

Crna Gora će 1. juna na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji predstaviti koncept budućeg, internacionalnog, multimedijalnog centra Marine Abramović, najavljeno je iz Ministarstva kulture.

Ostalo ponedeljak 30.05. 18:47 Komentara: 1

Počeli radovi na Medijani u Nišu

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković obišao je 30. maja arheološki lokalitet Medijana u Nišu, na kojem su počeli radovi predviđeni za ovu godinu projektom "Konstantinova vila na Medijani 2010-2013".

Ostalo ponedeljak 30.05. 17:26 Komentara: 0

BF darovala novac za instrumente

Fondacija Beogradske filharmonije "Zubin Mehta" prikupila je 103.810 dinara za realizaciju akcije "Instrument za osmeh", uz pomoć kojih će nabaviti još dva muzička instrumenta za Muzičku školu "Stevan Hristić" iz Gnjilana.

Ostalo ponedeljak 30.05. 14:27 Komentara: 0

Emiru Kusturici "Račanska povelja"

Filmski reditelj Emir Kusturica ovogodišnji je dobitnik "Račanske povelje”, koju Fondacija "Račanska baština” iz Bajine Bašte od 1995. godine dodeljuje istaknutim stvaraocima iz oblasti nauke i kulture.

Ostalo ponedeljak 30.05. 12:59 Komentara: 0

"Mikser" posetilo 60.000 ljudi

Tokom prethodnih pet dana "Mikser", najveći regionalni festival kreativnosti I inovativnosti, posetilo je približno 60.000 ljudi iz zemlje i sveta, saopštili su organizatori.

Ostalo ponedeljak 30.05. 10:12 Komentara: 0
strana 1 od 55 idi na stranu