Bliže se “Dani Sarajeva“ u Beogradu

Festival "Dani Sarajeva", koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, biće održan po peti put u Beogradu, od 1. do 7. maja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

14:02

Default images

Festival će biti otvoren 1. maja koncertom kantautorke Jadranke Stojaković u beogradskom Domu sindikata, a tokom manifestacije će nastupiti i sarajevski trip-hop bend "Velahavle", uz beogradski bend "Svi na pod" kao gostujući sastav, i mladi saksofonista Timur Sijarić.

Pozorišni program petog festivala obuhvata premijerno izvođenje komada "Prešućivanje" u režiji Selme Spahić i još dve njene predstave - "Usamljeni Zapad" i "Kako sam naučila da vozim".

Beogradska publika biće u prilici da pogleda i predstavu "Jedan Pikaso" Sarajevskog ratnog teatra "SARTR" i "Sarajevsku pozorišnu tragediju" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Tokom Festivala biće održane i javne diskusije posvećene odnosima Beograda i Sarajeva, u kojima će učestvovati ličnosti iz sveta politike, pravosuđa, medija i akademskih krugova.

Beogradskoj publici biće predstavljen i multimedijalni "Muzej Dana Sarajeva" posvećen istorijatu manifestacije koja je do sada ugostila više od 500 sarajevskih umetnika, a najavljena je i promocija monografije "Sarajevo - moj grad, mesto susreta" Jasminka Halilovića.

"Dani Sarajeva" nastali su kao reakcija mladih ljudi iz Srbije na ćutanje zvaničnog Beograda o onome što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, podsetila je direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić.

Prvi "Dani Sarajeva" okupili su tridesetak gostiju iz glavnog grada BiH. Dve godine kasnije festival je dobio podršku gradova Beograda i Sarajeva. Tokom pet festivalskih dana prošlogodišnje "Dane Sarajeva" posetilo je oko 8.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: