Grad Beograd preuzima KPGT od Ljubiše Ristića

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će Grad Beograd preuzeti osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/ ToskanaInc
Foto: Depositphotos/ ToskanaInc

"Ljubiša Ristić je najveći jugoslovenski i srpski pozorišni reditelj modernog doba, a KPGT je njegov životni projekat i jedan od najvećih u našem pozorištu, koji postoji 42 godine. Ponosan sam jer poslednje dve godine ovo pozorište ima kontinuiranu podršku Grada Beograda. Ovo pozorište koje ima svoju scenu u Staroj šećerani, okuplja mlade glumce i posle četiri decenije, predstavlja pozorišnu avangardu i jedinstvenu pojavu u našoj kulturi", rekao je Vesić.

On je objasnio da se prošle nedelje dogovorio sa osnivačem KPGT-a Ljubišom Ristićem da tokom 2021. godine, a najkasnije do 1. jula, Grad Beograd preuzme osnivačka prava nad ovim pozorištem.

"Kao i u slučaju Teatra Vuk, Grad Beograd će pokrivati troškove rada pozorišta i projektno finansirati predstave. Svojevremeno je Grad Beograd, po istom principu, preuzeo Zvezdara teatar. Preuzimajući osnivačka prava, Grad će obezbediti da ovo alternativno pozorište normalno radi. Pored toga, pozorište se nalazi u Šećerani koja će do kraja godine izmenom Plana generalne regulacije Grada Beograda biti proglašena prostorom namenjenim za kulturu, obrazovanje, kreativnu industriju i inovacije. Grad će otkupiti Šećeranu, a potom će zgrade koje se tu nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj, nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar našeg grada a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT", objasnio je Vesić.

On je istakao da je ova odluka zahvalnost Grada Beograda Ljubiši Ristiću za sve što je učinio za kulturu našeg grada i zemlje. Vesić je naglasio da Grad Beograd ulaže u kulturu više od četiri odsto budžeta, što je nekoliko procenata više od drugih glavnih gradova u regionu.

"Kada govorim o tim ulaganjima, ne mislim na novi muzej grada, čiju izgradnju počinjemo na proleće a koji će koštati oko 20 miliona evra, niti na novi teatar "Bojan Stupica", čija je vrednost osam miliona evra, na novu gradsku galeriju na Kosančićevom vencu, koja će koštati oko dva miliona evra, niti na rekonstrukciju Pozorišta "Dadov", čija je vrednost malo veća od milion evra. Svaki dinar uložen u kulturu predstavlja ulaganje u budućnost. Kada bismo mogli, davali bismo više, mada Beograd poslednjih godina ulaže u kulturu više nego ikada decenijama unazad", poručio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu